Srebrenica: Otvorena izložba radova Likovne kolonije Srebrenica 2018

Izlozba SrebrenicaKao rezultat Treće međunarodne likovne kolonije – Srebrenica 2018, u Kulturnom centru u Srebrenici danas je otvorena izložba umjetničkih djela koja su nastala tokom trajanja Likovne kolonije.

Na likovnoj koloniji učestvovala su 24 umjetnika, a proizvod svega jesu 52 umjetnička djela različitih žanrova koja su danas izložena.

„Kolonija je organizovana sa ciljem da svi zajedno izgrađujemo mir, dijalog i pomirenje, da gradimo bolju i ljepšu budućnost. Srećan sam što smo u Srebrenici, mjestu gdje se pojavljuju Franjevci, po treći put sve ovo organizovali“, rekao je fra Joso Oršolić, upravnik župe Zvornik-Srebrenica.

Izložba je otvorena uz nastup dječjeg hora „Kuća dobrih tonova“ i Zbora „Klisa“.

„Ovo je veliki značaj u kulturnoj misiji Franjevaca ovdje, u tradiciji koja traje preko 700 godina. Kolonija je važna kao mjesto susreta i okupljanja i njegovanja određenih ideja, kao što je ona da nam mir i dijalog svima budu inspiracija“, rekla je istoričarka umjetnosti Snježana Mutapčić.

Posjetioci će izložbu moći da posjete u narednih sedam dana, a potom će izložba biti postavljena širom Bosne i Hercegovine i regiona.

Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva koja budu prikupljena biće iskorištena za obnovu Župe i izgradnju Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje u Srebrenici.