SREBRENICA: OTKRIVEN SPOMENIK MIRA

U Srebrenici je danas otkriven Spomenik mira i u rad je puštena fontana. Otkrivanju Spomenika danas nije prisustvovao niko od Bošnjaka, a pored predstavnika Opštine, javnih ustanova, mnogobrojnih građana, prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i Slobomir Pavlović. Tokom prethodnog perioda bilo je dosta neslaganja Srba i Bošnjaka oko izgradnje spomenika, a udruženja žrtava koja su nastala iz prethodnog rata uputila su i pismo OHR-u da se obustavi gradnja ovog spomenika dok predstavnici lokalne vlasti   ne priznaju  da se u Srebrenici dogodio genocid.

„Ovo je ideja koja je podržana od svih predstavnika političara ovdje u Srebrenici i naišla je na ogromnu pohvalu svih međunarodnih organizacija i ambasada koje dolaze u Srebrenicu jer su smatrali da Srebrenici treba jedna takva poruka. Uvijek se kada je u Srebrenici neka lijepa stvar pojave oni koji to žele da oskrnave, pokvare, umanje ljepotu toga, ali postoje i oni koji se bore svim silama da odavde pošalju poruku mira, poruku ljubavi, suživota, boljeg života. Žalosno je to što uvijek neko bojkotuje čak i oni koji su podržali ovu ideju, ali ogroman je pritisak na Bošnjake u Srebrenicu pogotovo u ovom predizbornom periodu, kada su osjetljive teme onda Sarajevo uđe više u Srebrenicu nego što je to inače, da pomogne Srebrenici, Bošnjacima, uvijek se vrate da pokvare što smo zajednički stekli. Tako da ne mogu da uzmem ljudima za zlo, jer bi bili izadjnici svog naroda da su došli i pored želje.“, izjavio je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, istako je da je ovaj spomenik značajan za čitavu zemlju. „Mir je put. Počinje sporazumima, a nastavlja se kroz naše razumijevanje i to treba da nejgujemo, činimo i radimo. Činjenica je da želimo napredak, a samo u suživotu i miru možemo to da dobijemo.“

Nedib Smajić, predsjednik SO Srebrenia poručuje da su Bošnjaci za mir u Srebrenici.“Kada je u pitanju ovaj spomenik svi predstavnici Bošnjaka izašli su sa jednim zahtjevom kancelariji visokog predstavnika da se zaustavi gradnja spomenika s obzirom da su se desile neke stvari koje su nam u ranijem periodu obećavane a to je konkretno zakon o negiranju genocida. Ovdje nisu ispoštovane skupštinske odluke. Jedan član odluke kaže da će se konačna lokacija o Spomeniku mira naknadno dogovoriti, a Bošnjake niko nije kontaktirao oko toga.“, istekao je Smajić, negirajući priče da će ukoliko na lokalnim izborima na mjesto načelnika dođe Bošnjak spomenik biti srušen.

Na današnjoj ceremoniji uručene su i nagrada za Međunaradno literarni konkurs „Ruka u ruci“.

Piše: M.U.