Srebrenica: Osnovci priredbom ispratili ovu godinu

Osnovci u Srebrenici su kraj prvog polugodišta obilježili akcijom koja je u duhu nastupajućih praznika. Pored zabavnog programa koji se tradicionalno priprema u školama, mališani su organizovali i akciju “Slatkiš za druga”.

Muzika, gluma, recitacije i aplauzi – obilježili su kraj prvog polugodišta u ,,Prvoj osnovnoj školi“ Srebrenica. Mališani su za publiku izveli priredbu koju su posvećeno pripremali, ali su posebno bili zadovoljni uspješno završenom akcijom “Slatkiš za druga”.

,,Ova priredba je održana u vezi Nove godine i ja sam u njoj učestvovao i moji drugari. Akcija „Slatkiš za druga“ je podržana tako što smo davali marku ili dvije. Taj novac je sakupljen i dat je za tu humanitarnu pomoć. Zadovoljan sam što smo pomogli našim drugarima, baš mi je drago“-rekao je učenik Haris.

Na priredbi je učestvovao i mališan koji je danas preuzeo ulogu Deda Mraza.

,,Bilo je odlično. Bilo mi je mnogo lijepo. Moja uloga je bila uloga Deda Mraza. Ja sam srećan što smo pomogli drugarima da dobiju paketić“- rekao je Ognjen Lukić za UPSMedia.

Utiske o priredbi i akciji sa nama su podijelile dvije prijateljice Jana i Ivona.

,,Predstava je bila super. Posebno su mi se svidjeli prvačići“- rekla je Jana Milinković iz Srebrenice.

,,Meni je drago što smo uspjeli da skupimo toliko novca za naše drugare koji nemaju mogoćnosti kao mi. Ove godine je bilo baš fino. Sljedeće godine ćemo se potruditi da mi kao učenici to još bolje organizujemo i više novca prikupimo“- rekla je Ivona Matić iz Srebrenice.

Nastavnici i pedagozi škola su, kako kažu, ponosni na djecu. Pored toga što je važno da dobro uče, još je važnije da budu dobri i saosjećajni ljudi, a ovakve akcije, smatraju, grade osjećaj za druge i potiču na društvenu akciju.

,,I ove godine tradicinonalno organizujemo ovu akciju. Cilj te akcije ,,Slatkiš za druga“ jeste da pomognemo onima kojima je ta pomoć potrebna. Onima koji su slabijeg imovinskog stanja. Uključujemo svu djecu u tu akciju, naravno i nastavnike. Što se tiče tog zabavnog života, takođe radimo na aktivnostima zabavnog karaktera kroz različite sekcije koje imaju svoj plan nastupa. Jedna od njih je i novogodišnja priredba. Smatram da je bila i zanimljiva i interesantna. Da se vidi uloženi trud i rad i ovako jedna ljubav opšta i da je današnjim dan u duhu Nove godine. Očekivanjem bolje, tako da se nadam da smo odgovorili i sa tim“- rekla je Slađana Vajkanvić, školski pedagog u Srebrenici.

Tradicionalno prije zimskog raspusta, a u susret novogodišnjim praznicima djeca na ovaj načim ispraćaju staru i dočekuju novu godinu. Nekoliko godina unazad mališani dobrovoljnim prilozima omogućavaju kupovinu paketića za drugare iz socijalno ugroženih porodica. Predstavnici škola poručuju da će ovu akciju organizovati i naredne godine.