Srebrenica: Osnivanje JZU Specijalna bolnica za internu i fizikalnu medicinsku i rehabilitaciju

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Milroslav Zotović“ na inicijativu Opštine Srebrenica u saradnji sa Vladom RS i resornim ministarstvima započeo je rad na izradi Studije isplativosti i izvodivosti projekta revitalizacije i ponovnog stavljanja u funkciju „Banje Guber“.

Krajni cilj je osnivanje JZU Specijalna bolnica za internu i fizikalnu medicinsku i rehabilitaciju.

Održan je sastanak tima sačinjenog od doktora i stručnjaka iz oblasti banjskog liječenja i turizma, te predstavnika resornih ministarstva i Opštine Srebrenica.

Riječ je o prvom sastanku tima za pripremu ovog velikog projekta, a sada slijedi ispitivanje kvaliteta vode i njene terapijske vrijednosti, geodetska snimanja i hidrogeološka istraživanja, te izrada idejnog rješenja.

Nosioc projekta je Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Milroslav Zotović“ koji ima veliku tradiciju ali i uspješne decenije poslovanja u ovoj oblasti.

Banjski kompleks u Slatini, koji se nalazi 12 kilometara jugoistočno od Banjaluke sastavni je dio Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ Banja Luka, najveće i najuglednije zdravstvene ustanove u oblastima fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedske hirurgije i baromedicine u Republici Srpskoj i BiH.

Ljekovita svojstva izvorišta na Guberu već vijekovima su eksploatisana u različitim državama i sistemima.
Od Austrougarske koja je vodu izvozila čak do Amerike do bivše zajedničke države Jugoslavije u kojoj se u Srebrenici liječila anemija.

Ovo je značajan projekat za zdravstveni sistem Republike Srpske ali i ekonomski i svaki drugi za sve građane Srebrenice.

Izvor: zvanična Facebook stranica opštine Srebrenica