Srebrenica, okrugli sto: „Žene u BiH ravnopravne ‘samo na papiru'“

O izazovima sa kojima se susreću preduzetnice u našoj zemlji govorilo se na skupu „Izazovi poduzetnica u BiH“ u Srebrenici koji je organizovala Fondacija „Boris Divković“. Više od 20 žena imalo je priliku čuti s čim su se sve susretale prilikom pokretanja vlastitih preduzeća tri preduzetnice – Arnela Horman iz Sarajeva, Amela Jusufović iz Tuzle i Mevlida Mehanović iz Srebrenice.

Amela Jusufović 2005. godine registrovala je poslastičarnicu i, kako kaže, krenula je veoma uspješno. Međutim, osim problema zbog činjenice da danas mnogi rade neregistrovani u kućama i ne plaćaju obaveze prema državi, ona i pored odličnih uslova koje nudi, ne može pronaći pomoćnog radnika.

 

„Ne znam iz kojih razloga. Plata je dobra, prijavljujem radnike, ali ne mogu ih pronaći. Zato kažem da se može naći posao i u našoj zemlji, i može se puno i lijepo zaraditi, samo treba biti vrijedan, marljiv, ono što se radi, treba se raditi sa ljubavlju i čisto, pošteno, kvalitetno i uspjeh je zagarantovan“, izjavila je za UPSMedia Amela Jusufović.

S druge strane, iako potencijala ima dosta, preduzenica u malim sredinama kakva je Srebrenica ima samo duhom, rečeno je na radionici.

„Ja kao neko ko se već godinama bavi nekim vidom preduzetništva, a još nisam registrovala biznis, mogu krenuti od toga da nemam vlasništvo nad imovinom, da nisam poznavala dosta toga od zakona, svakako i neprepoznavanje u zajednici žene kao preduzetnice ima uticaja, a posebno u maloj sredini, gdje muškarci još uvijek drže sve konce u svojim rukama, potcjenjujući moć žene“, rekla nam je Mevlida Mehanović.

Na nivou Bosne i Hercegovine situacija je takva da je ženama deklarativno zagarantovana svaka vrsta ravnopravnosti, ali realna slika je daleko od toga, rečeno je na skupu.

„Ženama nisu na raspolaganju svi resursi na isti način kao muškarcima, predrasude su jake, tradicija je jaka, na ženama nije imovina, što dovodi do toga da teško mogu doći do podsticaja, da se teško mogu javiti na neke javne pozive i tako dalje. Žena nema dovoljno na mjestima odlučivanja, pa i tamo gdje se donose zakoni u vezi sa ravnopravnošću su – muškarci“, izjavila je Mirjana Marinković Lepić, zastupnica u ZD PSBiH.

„Najveći problemi su administrativne prirode, jer imamo jako kompleksne procese, tako da samo započeti biznis zahtijeva mnogo papirologije, mnogo vremena, mnogo novca“, istakla je Jasmina Mršo ispred Fondacije „Boris Divković“.

Zaključak sa radionice o ženskom preduzetništvu – u našoj zemlji, ali i u Srebrenici, nedostaje hrabrosti i odlučnosti. Ipak, izražena je nada da će skupovi slični ovome podstaknuti žene na taj korak.