Srebrenica: Održana sjednica Štaba za zaštitu i spasavanje

Danas je u sali Skupštine opštine Srebrenica održana sjednica Štaba za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama. Sa sjednice je poručeno da je na teritoriji ove opštine jedno lice zaraženo korona virusom, a da je 12 lica pod nadzorom.

“ Apelujemo na sve građane da se i dalje pridržavaju svih mjera koje je Republički krizni štab prepisao .Takođe molimo naše pacijente da što manje dolaze u prostorije Doma zdravlja i da za one pacijente kojima je potrebna terapija mogu se obratiti na broj telefona Doma zdravlja Srebrenica i recepti će im biti napisani i mogu ih podići bez prevelikog zadržavanja u samoj ustanovi. Situacija sa testovima je takva, da mi te testove dobijamo iz Instituta za javno zdravlje i  naša higijensko-epidemiološka služba te testove po potrebi trebuje i koristi onoliko koliko je potrebno za pacijente koji imaju težu kliničku sliku. Takve pacijente testiramo i vršimo retestiraanje onih pacijenata koji su pozitivni.“ , izjavio je direktor Doma zdravlja u Srebrenici, Aleksandar Jovanović.

Pored jedne osobe koja je zaražena na području Srebrenice, pojavile su se spekulacije da taj broj nije relevantan i da je on mnogo veći od onog koji je prikazan u javnosti. Odgovor na to pitanje dobili smo od načelnika opštine Srebrenica, Mladena Grujičića.

„To su samo laži jer mi se zaista trudimo da uvijek transparentno kažemo i  nemamo razloga da krijemo. Tim bi doprinijeli da pogoršamo sliku na teritoriji opštine Srebrenica jer moramo znati tačno koji pacijent je zaražen i nemamo potrebu da prikrivamo podatke. Svi ti podaci nam stižu iz Doma zdravlja, podaci koji su tačni. Problem je što nemamo dovoljno testova da možemo da testiramo više građana, ali nemamo ni onih sa simptomima pa nemamo potrebe za testiranjem većeg obima.“ , poručio je načelnik Grujičić.

Građani se pozivaju da nose zaštitne maske u zatvorenim javnim objektima kao i da poštuju fizičku distancu.

Piše: S. V.