Srebrenica: Održana javna tribina „Bosanski jezik u kontekstu Međunarodnog dana maternjeg jezika“

U organizaciji Kulturnog centra Srebrenica i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, danas je održana javna tribina sa temom „Bosanski jezik u kontekstu Međunarodnog dana maternjeg jezika“.

Na tribini su govorili: dr sc. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik, profesori dr sc. Jasmin Hodžić, mr sc. Aida Kršo i književnik Hadžem Hajdarević.

„Jezik niije nikava prepreka niti razlog, povod, uzrok neslaganjima, već upravo suprotno. To je alibi ili jedna maska onima koji hoće da opravdaju naše stanje u društvu. Mi smo podijeljeno društvo zbog nekih vrlo poznatih uzroka i to nema nikakve veze sa jezikom“, izjavio je za UPSMedia dr Jasmin Hodžić, naučni saradnik u Institutu za jezik.

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu 47 godina od osnivanja obilježava manifestacijom „Dani Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu“, u okviru koje se i organizuju tribine širom BiH.

„Mi smatramo i vjerujemo da je jezik jedno od temeljnih poluga čovjeka, čovjeka kao društvenog bića koje ima mogućnost kontaktiranja sa drugima i promovišemo ideju da moramo biti više tolerantni prema drugima i svakom pojedincu omogućiti da može da se koristi svojim jezikom“, rekao je dr Alen Kalajdžija direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Osim priče o jeziku, na današnjoj tribini u Srebrenici promovisana su izdanja koja su tokom 2018. godine objavljena u okviru rada Instituta.