Srebrenica: Održana akcija prikupljanja otpada

Danas je uspješno provedena akcija prikupljanja otpada na lokalitetu Starog grada u Srebrenici. Akciju je pokrenula nevladina organizacija „Sara“ uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. U akciji je učestvovalo oko petnaestak mladih iz Srebrenice.

„Došao sam danas da dam doprinos svom gradu. Ovo je naš grad i trebamo se brinuti za njega. Nisam učestvovao ranije u ovakvim akcijama, ne znam iz kog razloga. Ovo je prva koju sam primjetio na internetu i onda sam odlučio da dođem. Nije naporno. Čistimo i družimo se“- rekao je, za UPSMedia šesnaestogodišnji Haris Mujić.

Ovakve akcije su korisne za zajednicu, ali kroz njih se sklapaju prijateljstva i donosi promjenama.

„Nastojimo da motivišemo i animiramo mlade da se uključe u ovakve inicijative i pokažu svojim primjerom da postoji neko jezgro koje je spremno činiti neke promjene u Srebrenici i svoje slobodno vrijeme posveti za dobro zajednice“- istakla je Valentina Gagić predsjednica Udruženja „Sara“.

Ovakve akcije znače i usvajanje nekih vrijednosti kao što je ekološke svijest.

„Namjera nam je promovisanje volonterizma i podizanje ekološke svjesti kod mladih ljudi. Odabrali smo danas ovu lokaciju, jer ide ljeto, ovde je panorama fantastična, turisti dolaza i sramota je da vide ovoliko smeća“- nadovezao se Darko Dragutinović službenik sa demokratski razvoj OSCE-a u Srebrenici.

Cilj akcije je promocija zaštite životne sredine i odgovornog odlaganja otpada. Prije mjesec dana OSCE je organizovao akciju čišćenja dječijeg vrtića u Srebrenici, dok će u narednom periodu raditi na provođenju sličnih akcija.

„Pozivam sve one koji imaju neku ideju vezanu za volonterizam i podizanje ekološke svjesti da nam se obrate u našim kancelarijama u Srebrenici, a mi ćemo u skladu sa mogućnostima takve aktivnosti podržati u budućnosti“-rekao je Dragutinović.

Urbanizacija i industrijalizacija su uticale na povećanje količine otpada koji postaje globalni problem. Iz tog razloga nužno je uticati na podizanje ekološke svijesti.

Autor: Maja Davidović