Srebrenica: Održan seminar za pčelare

Opšta poljoprivredna zadruga „Drinaplod“ Srebrenica organizovala je seminar za pčelare. Zainteresovanost je bila velika – oko 80 pčelara i onih koji tek žele da se bave pčelarstvom prisustvovalo je predavanju. Cilj seminara jeste uključivanje novih pčelarki i pčelara zbog sistemskog pristupa proizvodnji i zajedničkog nastupa na tržištu.

Adis Mehić iz Konjević Polja 11 godina bavi se pčelarstvom i trenutno ima oko stotinu košnica. Zadovoljan je seminarom, jer je, kaže, pčelarstvo grana u kojoj ima prostora za stalno učenje.

„Pčelarstvo je moje glavno zanimanje, živim od toga, zadnjih par godina bavim se intenzivno time i u planu imam proširiti proizvodnju i kapacitet pčelinjaka povećati na 150-200 društava“, izjavio je Adis Mehić.

Osim dugogodišnjih pčelara, seminaru su prisustvovali i oni koji tek razvijaju ovu proizvodnju.

„Najviše do sada što sam mogla saznati. Iako je imam pčele dvije godine, imam četiri košnice, ali kroz ovo sam mnogo toga naučila, značiće mi“, rekla je Vida Ćirković.

Predavanje je održao pčelar Nijaz Đozić, koji je autor knjige „Radovi i stanje pčelarskog društva u jednoj godini“. Kaže da je krajnji cilj brendiranje meda sa ovih prostora.

„Mi možemo imati biološki med, sa određenim promjenama. Znači, udruživanjem taj pčelar mijenja svoje ponašanje i prilagođava se tržištu. Ono što tržište traži – mi to moramo raditi i zagarantovan je uspjeh“, rekao je Nijaz Đozić.

Pčelari u BiH nisu organizovani, a cilj organizatora seminara u Srebrenici, između ostalog, jeste i organizovan izlazak na evropsko tržište.

„Srebrenica je zdrava sredina, imamo uslove, imamo resurse, naš je zadatak da oganizujemo ljude. Koliko će tu biti ljudi, vidjećemo nakon seminara, ali mi nećemo odustati. Mi ćemo da idemo dalje, da produbljujemo i da proširujemo problematiku“, izjavio je Esad Smajić ispred OPZ „Drinaplod“ Srebrenica.

Na seminaru je bilo govora i o organskom pčelarstvu.