Srebrenica: Održan radni sastanak sa privrednicima

Danas je u Srebrenici održan radni sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Opštinske uprave Srebrenica i privredni subjekti sa područja ove opštine.

Sastanak je održan sa ciljem da se zajedničkim snagama jača privreda na području opštine Srebrenica, te da se riješe problemi koje trenutno imaju privrednici koji posluju na području Srebrenice.

Sastanku je prisustovalo oko 40 privrednih subjekata.

„Postaje tradicija da Opštinska uprava Srebrenica poziva privrednike sa područja opštine na jedno okupljanje, jedan razgovor, a sve u cilju dobijanja informacija šta Opštinska uprava treba da preduzme u cilju povećavanja privrednih aktivnosti na području naše opštine, a da čujemo, sa druge strane, i privrednike koji su njihovi problemi, što se tiče zapošljavanja, radne snage i možda čak edukacije stanovništva, prekvalifikacije, dokvalifikacije. Svi zajedno imamo isti cilj – povećanje produktivnosti, veće zapošljavanje i opstanak stanovništva na ovom području“, izjavio je Cvijetin Maksimović, načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj.

„Ovo je jedan zajednički sastanak pred kraj godine, nije jedini, jer smo se mi tokom godine sastali sa svakim privrednikom pojedinačno. U privredi ima dosta problema, pogotovo u vrijeme kada ni država ne funkcioniše na pravi način i to se odražava i na male lokalne zajednice. Mi se trudimo da budemo jedna produžena ruka privrednicima, svim ljudima koji doprinose opstanku Srebrenice. Svjesni smo, bez privrede, nema ni budžeta, ni zapošljavanja, ni ostanka stanovništva. Činimo sve da otvorimo neke fabrike, da privučemo investitore kroz povlastice koje dajemo“, rekao je na sastanku načelnik opštine Mladen Grujičić.

Kao probleme, privrednici su u prvi plan istakli nedovoljno radne snage i nestručnost radnika.

„Bavimo se otkupom jagodastog voća, mahom se to odnosi na malinu i kupinu, proizvodimo sadni materijal, imamo sopstvene plantaže organske maline, pokušavamo da se usmjerimo i na neke druge djelatnosti. Ono što bih htio istaći na ovom sastanku jeste da se ovdje pokušavaju dovesti ljudi sa strane, međutim, mislim da dovoljno podrške nemaju domaća preduzeća koja posluju ovdje. Borimo se i mi sa finansijskim problemima, sa radnom snagom“, rekao je na sastanku Ivan Todić, ispred OPZ „Srebrenica“.

Načelnik opštine najavio je otvaranje novih pogona u Srebrenici.

„U proteklom periodu smo registrovali šest firmi, od kojih dvije uspješno rade, a četiri, koje su smještene u pogonu ‘Srebrenica prevoza’ nisu startovale iz razloga što imamo problem sa priključkom električne energije, ali vjerujem da ćemo i to do kraja godine riješiti kako bismo sljedeće godine startovali i sa tim pogonima. To su pogoni koji će zapsosliti od pet do 15-20 radnika“, najavio je načelnik.

Jedan od zaključaka sastanka bio je i da Opština ne izdvaja dovoljno za direktnu podršku privrednicima, te da to bude tema na jednoj od narednih sjednica SO Srebrenica, kako bi se ove stavke u budžetu povećale, a sve sa ciljem da se privredni subjekti održe i prošire.