Srebrenica: Obilježena školska slava

U prostorijama sportske dvorane u Srebrenici danas je održana tradicionalna manifestacija „Svetosavska priredba“ posvećena prosvetitelju, učitelju i svetitelju srpskom Svetom Savi. Učenici i profesori pripremili su bogat program za sve prisutne.

,,Danas sam govorio ‘Reči Svetog Save’. Što se tiče mog doprinosa, smatram da je ovo najmanje što sam mogao da učinim za svoju školu. Ja sam i maturant i ove je možda ta oproštajna priredba, zadnja u ovoj godini i u ovoj školi. Nadam se da će neke iduće generacije nastaviti mojim stopama i stopama mojih kolega iz dramske sekcije. Moja poruka bi bila da sva djeca i svi pravoslavci održavaju našu vjeru i našu tradiciju, jer to je nešto što treba da poštujemo i da volimo“- rekao je Ilija Gengo za UPSMedia.

Nevena Reljić učenica četvrte godine farmaceutskih tehničara, takođe je dala svoj doprinos u pripremi ove školske svečanosti. Nevena već četiri godine za redom učestvuje u pripremi programa.

,,Ove godine sam izvodila pjesmu posvećenu Svetom Savi. Pjesma se zove ‘ Sveti Savo moli Boga za nas’. Mislim da je pjesma divna i da stihovi govore više nego što treba. Čast mi je što sam učestvovala u ovoj priredbi i ove godine. Ovo mi je već četvrta godina kako učestvujem i smatram da je veliki doprinos đaka naše škole, ako mogu da učestvuju u ovakvim priredbama i ceremonijama“- rekla je Nevena.

Da tradicija postoji i da će se nastaviti poručio je direktor škole, Momčilo Cvjetinović.

,,Ta tradicija je dugo godina zastupljena . Inače, duže od dvije stotine godina Sveti Sava se obilježava kao školska slava i u tu čast smo priredili ovaj program. Imali smo niz manifestacija vezanih za ovaj datum. Imali smo i nagradni konkurs za najbolje likovne i literarne radove. Želim da se posebno zahvalim bošnjačkoj djeci koja su učestvovala na ovom konkursu“- rekao je Momčilo Cvjetinović, direktor SŠC Srebrenica.

Nakon priredbe, podijeljene su nagrade i zahvalnice za najistaknutije učenike koji su uzeli učešće u konkoursu za najbolje likovne i literarne radove.