Srebrenica: Memorijalni centar Srebrenica pozvao članice UN-a da osnaže Međunarodni krivični sud

11.12.2023 Piše: urednik
Memorijalni centar Srebrenica Potočari

Saopštenje povodom 9.12., Međunarodnog dana sjećanja i dostojanstva žrtava genocida i prevencije genocida. 

 

Devetog decembra 1948. godine, donesena je Konvencija za sprječavanje i kažnjavanje zločina genocida, a 2015. godine donesena je odluka o njenom obilježavanju odnosno utvrđen je ovaj datum kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida i prevencije genocida.

Ovim povodom, Memorijalni centar Srebrenica upozorava da će u 2023. broj ubijenih ljudi u globalnim konfliktima preći cifru od 300.000 što je rekordna brojka ubijenih u jednoj godini u 21. stoljeću. S tim u vezi, iz Memorijalnog centra Srebrenica upozoravaju da su međunarodni mehanizmi za utvrđivanje krivične odgovornsti za genocid i zločine protiv čovječnosti nikada slabiji.

Kroz Mehanizam rane uzbune i prevencije zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, Memorijalni centar je razvio globalnu mrežu razmjene podataka i istraživanja, te upozorava da je zabrinjavajući trend nekažnjivosti i izostanka međunarodnog poziva na odgovornost političkih i vojnih lidera za zločine u više od 30 sukoba i ratova koji trenutno traju širom svijeta.

Iz Memorijalnog centra poručujemo da naslijeđe MKSJ-a i MKSR-a treba služiti kao primjer svima da će zločinci biti uhvaćeni i privedeni licu pravde. Ako Međunarodni krivični sud ne napravi slične iskorake i rezultate u drugim konflktima, biće izgubljena i ideja naučenih lekcija civilizacije.

Press služba Memorijalnog centra Srebrenica