Srebrenica: Izložba „Koliko vrijedi migrant?“

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, koji se obilježava 16. novembra, Koalicija Srebrenica i Koalicija Zajedno za toleranciju – Bratunac, uz podršku OSCE-a, provode nekoliko aktivnosti. Jedna od njih je i izložba „Koliko vrijedi migrant?“ koja ima za cilj da ukaže na značajan doprinos koji su, kroz različite vremenske periode, ostavile različite kulture i civilizacije na razvoj našeg društva i kulturnog naslijeđa.

Svakog trenutka u svijetu neko donese odluku ili bude primoran da napusti svoju zemlju, a ‘migrantom’ se u ovom trenutku naziva više od 240 miliona ljudi širom svijeta. Društva u koja migranti dolaze, različito ih dočekuju. Neka u njihovom dolasku vide svoj napredak, dok su za druga opasni. Znanja, iskustva i nasljeđe koje migranti sa sobom nose isprepliću se sa onima koja ih dočekuju. Identiteti se miješaju, nadopunjuju i stvaraju novi. Djelujući zajedno, stvaraju tolerantnija društva raznolikog nasljeća, kao što je naše – poručeno je danas iz Srebrenice.

„Ovaj dan je prilika za sve nas da se podsjetimo značaja poštovanja temeljnih sloboda i univerzalnih ljudskih prava. OSCE će, zajedno sa 31 koalicijom u BiH, obilježiti ovaj dan. Cilj ove izložbe jeste da svi posjetioci postanu svjesni da su u naše društvo već ranije dolazili migranti i da se upoznaju sa njihovim doprinosom ukupnom razvoju našeg društva“, izjavila je za UPSMedia Belma Kadić, službenica za odnose sa javnošću OSCE BiH.

Međunarodni dan tolerancije u Srebrenici, osim izložbe, biće obilježen i monodramom „Rod i dom“, koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovog brata. Monodrama je o jednom čovjeku, ali je i priča koja pokazuje da smo svi jednaki i da svi imamo iste probleme, te nosi poruku koju nosi i Međunarodni dan tolerancije.

„Misija OSCE-a u BiH podržava Koalicija za borbu protiv mržnje i predrasuda, svi zajedno ćemo ove i sljedeće sedmice obilježiti Međunarodni dan tolerancije, kako bismo podsjetili ljude na toleranciju, na potrebe drugih, te potrebu da sarađujemo jedni s drugima i da poštujemo različitosti“, rekao je Darko Dragutinović ispred Kancelarije OSCE-a u Srebrenici.

Izložba „Koliko vrijedi migrant“ nastala je u okviru projekta „NeVidljivi: kulturna prava nacionalnih manjina u BiH“, koji finansira Vlada SAD-a.

Osim izložbe, u okviru obilježavanja ovog dana, večeras će u maloj sali Kulturnog centra Srebrenica sa početkom u 18 sati biti izvedena monodrama „Rod i dom“. Ulaz je slobodan.