Srebrenica: Informacije sa sastanka kriznog štaba održanog 23.3.2020.

Danas je u Srebrenici održan sastanak kriznog štaba na kojem su donijete nove mjere i zaključci s ciljem prevencije širenja korona virusa.

Iz ove opštine nam poručuju da zaraženih još uvijek nema, a da je 79 lica pod nadzorom, odnosno u kućnoj izolaciji.

„Donijeli smo nove mjere prateći mjere Vlade koje upućuje nadležno ministarstvo. Nove mjere koje su danas upućene građanima jesu da se zabranjuje izlazak starijim osobama od 65 godina. To je stav Vlade Republike Srpske i mi ćemo to primjeniti na području opštine Srebrenica. Najveća opasnost prijeti od neodgovornih građana koji dolaze sa drugih destinacija i ne prijavljuju se, a imamo i problem sa njihovim komšijama koji ih ne žele prijaviti.“, rekao je načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić. On je takođe rekao da će prodavnice prehrambene robe u ovoj opštini raditi do 18 časova, kao i u drugim opštinama, jer bi u suprotnom slučaju odlazivši u druge opštine, Srebreničani bili dosta izloženiji virusu.

“Sa današnjim danom 79 osoba je u izolaciji, mi se redovno čijemo sa njima kako je zakon naložio. Od tih 79 jedno je testirano na korona virus i nalaz je negativan.“, istakao je direktor Doma zdravlja Srebrenica, Aleksandar Jovanović.

U cilju provođenja vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje širenja zaraznih bolesti – korona virusa (COVID) na području opštine Srebrenica, a u svrhu zaštite i spasavanja stanovnika, opština Srebrenica je imenovala tim za dostavu hrane i lijekova za stara, bolesna i iznemogla lica i lica koja nemaju bližih srodnika na području opštine Srebrenica. Ona lica koja budu u mogućnosti platiće robu koju im tim dostavi uz obavezan fiskalni račun.