Srebrenica: Donirani računari učenicima osnovnih škola

Srebrenicu je danas posjetio ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Srđan Rajčević, koji je u prostorijama Opštine uručio računare učenicima dvije osnovne škole sa teritorije ove opštine. Uručena je prva tura računara od ukupno 145 koliko je planirano, a sve računare su obezbijedile IT kompanije.Rečeno je da je Srebrenica druga opština po broju doniranih računara u toku ovog projekta, koji obuhvata ukupno 20 nerazvijenih opština.

Projekat “ 1 000 za budućnost“ počeo je pojavom pandemije korona virusa, a plan je da se učenicima obezbijedi 1 000 računara koji će im olakšati školovanje. Učenici  nisu krili radost prilikom preuzimanja ovog vrijednog poklona koji će im u velikoj mjeri olakšati školavanje i omogućiti pristup podacima koji im do sada nisu bili dostupni. Direktori škola ističu da su djeca veoma vrijedna, ali da do  sada nisu imali mogućnost sticanja znanja na ovaj način.

„Ovo je drugi put da lično dijelim učenicima u Republici Srpskoj iz ovih 20 izrazito nerazvijenih opština  mini računare. Danas imamo priliku da ovoj nasmijanoj, talentovanoj, vrijednoj djeci iz opštine Srebrenica podijelim 145 računara, 30 3G rutera i preko 50 priručnika.“, izjavio je za UPSMedia Srđan Rajčević, Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

„Iskoristiću priliku da se zahvalim resornom ministarstvu  i gospodinu Rajčeviću koji su Srebrenici donirali ovoliki broj od 145 ovih kompjutera i tako pokazali da sva ministarstva evo uključujući i Ministarstvo visokog obrazovanja, tehnologije i nauke misli na Srebrenicu, ima osjećaj kada je Srebrenica u pitanju i konkretno pomažu kroz ovu donaciju.“, rekao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Piše: M.U.