Srebrenica domaćin Kung Fu seminara

21.05.2022 Piše: urednik
Kung Fu seminar

Kung Fu Ving Tsun klub Srebrenica organizovao je međunarodni trenerski seminar, na kojem su, osim domaćih iz Bosne i Hercegovine, učestvovali eminentni stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država i Srbije. Cilj je bio da se razmjene i prenesu znanja i iskustva, posebno na mlađim generacijama  na kojima će ostati ovaj borilački sport.

Pioniri ove borilačke dicipline krenuli su u njen razvoj na našim prostorima još sedamdesetih. Danas su među vodećim i najcjenjenijim svjetskim stručnjacima. Sport je doživio brojne promjene u proteklim decenijama, što je i prirodni tok svake discipline.

-Prvi klub sam osnovao u jednom delu Novog Sada tokom sedamdesetih. Tada su bili popularni fulmovi sa Brus Lijem i mi smo odmah imali više od 200 članova, čak i ljude iz inostranstva, uključujući kineske studente. Organizovali smo tada i prva takmičenja. Godinama se disciplina menjala, što je i normalno, jer ne možemo se samo držati na nečemu što je rađeno pre 400 godina. Ipak, osnova je ostala ista- ističe Grand master Siniša Ivanji, začetnik Kung Fua u bivšoj Jugoslaviji, koji sada živi u Americi.

Saradnja sportskih radnika iz različitih dražava regiona je na zavidnom nivou. To doprinosi popularizaciji Kung Fu Ving Tsuna, kao i stvaranju veza među mladim sportistima i trenerima.

-Zaista imamo odličnu saradnju sa Isakom i klubom iz Srebrenice. Uvezali smo Beograd sa Srebrenicom, Banja Lukom, Banovićima, nadamo se uskoro i sa Sarajevom. Možemo ovo smatrati početkom nečega ozbiljnog u našem regionu- smatra Anđelko Petrović Beli, majstor borilačkih sportova iz Beograda.

-Ovo mnogo znači. Ja sam se ranije tražio u više sportova, ali nekako Kung Fu Ving Tsun obuhvata sve ono od tehnika što je neophodno. To nije samo sport, to je i preživljavanje, odnosno naučite da se odbranite u slučaju napada – pojasnio je Nemanja Milovanović, iz KFVTK Srebrenica.

-Velika je čast danas biti ovdje. Oko 20 godina se bavim borilačkim vještinama, a u ovoj samo oko dvije godine i veoma sam napredovao, što je važno za mene lično, ali i za djecu koja treniraju kod nas u klubu – rekao je Nedžad Sinanović iz kluba FOX Banovići.

Kung Fu Ving Tsun klub Srebrenica postoji nešto duže od pet godina. Za to vrijeme su postali važan brend Srebrenice, jer su višestruki vicešampioni BiH, u konkurenciji klubova iz znatno većih gradova, a uz to i osvajači brojnih medalja na internacionalnim turnirima.

-Ovo je velika stvar za Srebrenicu, Bosnu i Hercegovinu i region. U fokusu su nam druženje, prijateljstva i učenje, odnosno unaprijeđivanje vještine. Naš klub je za četiri godine tri puta uzastopno viceprvak Bosne i Hercegovine, što je za naše kapacitete izvanredan rezultat- zaključio je Isak Džanić, osnivač i trener KFVTK Srebrenica.

Gostima su uručena priznanja za doprinos razvoja sporta, a takođe uručene su i potvrde o zvanjima za trenere.

Današnji seminar je još jedan važan internacionalni događaj koji Srebrenicu stavlja na sportsku mapu. Zajednička poruka učesnika je da se treba baviti sportom i da je znanje najvažniji resurs.

Piše: M.V.