Znameniti sugrađani: Husein Nalić – čovjek velikog srca, umjetnik vješte ruke

Husein Nalic mladji daniNaša nedavna objava o slici Huseina Nalića koja je u vlasništvu Opštine Bratunac i koja se nalazi u kabinetu načelnika opštine, pokrenula je lavinu pozitivnih komentara naših čitalaca. Takođe smo imali i nekoliko molbi da intervjuišemo Huseinovog sina Zekerijaha, te da nam on priča o svom ocu.

Naravno, mi smo tu zbog naših čitalaca i da bismo pisali o temama koje njih zanimaju i koje su od značaja za naše sugrađane. Dok ne dođe do susreta i razgovora sa Zekerijahom, prikupili smo nekoliko činjenica o životu i djelu Huseina Nalića.

Husein Nalić Senjin jedan je od najznačajnijih slikara Podrinja, likovni majstor kojeg pamte generacije Bratunčana i umjetnik koji je cijeli život promovisao ljepote bratunačkog i srebreničkog kraja, te cijelog podrinjskog regiona.

Rođen je 1948. godine u Bratuncu, u kući u kojoj je danas smješten kafić „Kosta“ (znaće svi Bratunčani i Srebreničani

Husein Nalic slika
Slika je nastala 1986. godine i ima simboliku porodične idile

o kojoj kući se radi), u samom centru grada. U istoj kući umro je 2004. godine.

Husein Nalić bio je nastavnik likovne umjetnosti i pamte ga mnoge generacije učenika. Svi su složni u jednom: Husein je bio divan čovjek, veliki umjetnik, kako u radu sa svojim učenicima tako i sa slikama. Njegovi poznavaoci i kolege navode da je imao dušu i veliko srce, da je uvijek bio spreman na šalu. Čovjek koji se pamti.

Husein je djelovao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka i za to vrijeme naslikao je veliki broj umjetničkih djela koja je nerijetko poklanjao svojim sugrađanima. Njegova možda najpoznatija djela su panorame Srebrenice i Bratunca.

Panorama Bratunca
Panorama Bratunca

„Panoramu Bratunca“ majstroska ruka vrhinskog slikara naslikala je još 1984. godine, a sve do 2013. godine, ova slika nalazila se u hotelu „Fontana“ u Bratuncu.

Nekoliko Senjinovih slika štampane su i kao razglednice.

U nastavku pročitajte nekoliko komentara Nalića i njegovog lika i djela koji su pristigli na našu adresu:

  • Senjin je bio izuzetan umjetnik i veliki čovjek.
  • Sve njegove slike koje sam mogao vidjeti su prelijepe.Specifičan stil, slike pune života i ljepote. Velika sloboda boja koje se u skladu blago prelijevaju iz jedne u drugu. Možemo biti ponosni na Huseina koji je ostavio iza sebe lijepa djela.
  • Huseinje bio i ostao legenda slikarstva.
  • Njegove slike su poezija, jer je teško slikama udahnuti toliko topline, svježine i života.
  • Senjinove slike govore za sebe. On je to uspijevao ne samo jer je bio talentovan, nego i zbog velike ljubavi koju je gajio prema svom gradu.

I zaista, Senjin je mnogo voleo svoj Bratunac, toliko da je na slikama uglavnom koristio motive ovog grada, ali i okoline. Bratunac je bio neiscrpna inspiracija u Senjinovom umjetničkom radu. Volio ga je toliko da se iz izbjeglištva vratio da bi u svojoj klući u Bratuncu umro.

Husein Nalic Senjin
Husein Nalić Senjin

I Bratunčani su voljeli njega. To se najbolje vidjelo na izložbi fotografija koju je 2015. godine priredio njegov sin Zekerijah Nalić, takođe slikar. Odabrao je 45 očevih slika u ulju. Tada se vidjelo zašto se umjetnikovo oko nije moglo odvojiti od podrinjskih krajolika: na toliko njegovih slika na jednom mjestu lako su se mogli zapaziti prelijepi krajolici, panorame, pejzaži Podrinja.

I možemo ovako u nedogled…

A možda se veličina Huseina Nalića i vrijednosti koje je cijenio mogu najbolje ogledati u priči koju je ispričao njegov sin. Radi se o tome da je na pitanje koje je najbolje djelo koje svijetu ostavlja, Husein odgovarao da je „najbolje što čovjek može ostaviti budućnosti dobro odgojeno dijete“.

I rekli su nekad da svi umiremo jednom, a pisci dva puta: jednom kada napuste ovaj svijet i drugi put kada budu zaboravljena njihova djela. Ako je po tome suditi, Husein Nalić vječno će živjeti.