Zijah Sokolović: „Smijeh je najbolji lijek“

U organizaciji Narodne biblioteke Srebrenica, u Srebrenici je, na veliko zadovoljstvo naših najmlađih sugrađana, održana edukativna predstava „Rođenje-kobajagi donijela me roda“ u izvođenju Zijaha Sokolovića.

Kako je sam autor kazao, predstava je trebala djeci i roditeljima da humoristično odgovori na pitanja: kako smo i odakle došli na svijet i gdje želimo da odemo i čemu se nadamo.

„Ja ovdje imam jako dobre prijatelje koji su me pozvali da gostujem opet, jer mi ovo nije prvi put da sam ovdje, i vrlo rado sam se odazvao. Ali moram da napomenem da nisam zato ovdje, ja sam ovdje prije svega zato što poštujem svoju najmlađu publiku i zato što su ova djeca gladna jednog ovakvog kontakta sa pozorišnom umjetnošću. Mislim da djeca ne smiju da odrastu prije nego što se ne upoznaju sa pozorištem kao oblikom komunikacije, što su manje djeca u kontaktu sa pozorištem – to su manje bogata“, izjavio je danas Zijah Sokolović.

Pored osnovaca iz Srebrenice, predstavi su prisustvovali i osnovci iz Skelana i Potočara, koji su oduševljeni onim što su vidjeli.

„Meni se ovo mnogo dopalo, sve vrijeme sam se smijao, stomak me je zabolio“, rekao je Milan, učenik 7. razreda u Srebrenici.

„Meni je bilo najsmješnije kad je glumac govorio o tome kako ga je doktor lupao po guzi, tada smo se svi smijali, ali je cijela predstava bila super“, kaže nam još uvijek se osmjehujući Tarik iz trećeg razreda škole u Skelanima.

Premijerno izvođenje ove predstave održano je davne 1993. godine u Beču, a tekst je napisao sam Zijah Sokolović. Djeca su se sve vrijeme smijala, a autor nam objašnjava čemu se zapravo smiju.

„Smiješno je nešto što je ozbiljno. Smijeh dolazi iz dva pravca – iz onoga što je očekivano, taj smijeh ne uzbuđuje, i pravi smijeh, ja ga tako zovem, to je reakcija na trenutak kada smo iznenađeni, i to je najljepši smijeh – iznenadni smijeh, i time se ja koristim pri kontaktu sa djecom“, objašnjava Sokolović.

Na kraju, ne preostaje ništa drugo nego da, koristeći riječi Zijaha Sokolovića, kažemo da bi bilo odlično kada bi se ovakve predstave izvodile češće jer je „smijeh najbolji lijek“.