Emisija “Zelena dolina“- Gost: Boban Filipović (7.3.2019)

U emisiji “Zelena dolina“, kao i svake prve srijede u mjesecu, ugostili smo Bobana Filipovića, velikog zaljubljenika u prirodu i člana ribolovačkog udruženja iz Bratunca. Sa njim smo pričali o životinjskom svijetu u našoj okolini, o ribljem fondu i ribolovu, zatim o rodi “Snježani“, kao i o akciji čišćenja grada koja će uskoro početi.

“Što se tiče ptica koje su selice, prije par dana sam primjetio jato ždralova, a uskoro očekujemo dolazak i roda iz Afrike. One su krenule na svoj put i to redovno pratim putem interneta. Što se ostalih životinja tiče, ono što sam primjetio jeste da je na području Ada sve manje divljih zečeva, a razlog za to, vjerovatno, leži u upotrebi pesticida u poljoprivredi. Lisica ima više, a razlog je što se one hrane mesom, a ne biljkama“ započeo je priču Boban.

Sa Bobanom smo razgovarali i o ribolovu i o stvarima koje ugrožavaju riblji fond.

“U proljećnom periodu biće aktivni periodi lovostaja za veliki broj riba u vremenu kada se te vrste mrijeste. Mislim da su periodi lovostaja prilično kratki za veliki broj vrsta ribe. Ono što vidim kao problem jeste da naša pravila nisu usklađena sa pravilima u Srbiji, a rijeka je ista i riblji fond je isti. To je jedna od stvari na kojoj ćemo insistirati kod ministarstva da se riješi, jer je nelogično da u istom periodu u Srbiji na snazi bude lovostaj, a kod nas ne. Što se tiče ugrožavanja ribljeg fonda, najveći problem su nagle promjene nivoa vode zbog akumulacija kod hidroelektrana pa zbog toga mnogo ikre bude uništeno. Imali smo problem i sa kormoranima prethodnih godina, ali njih je sada sve manje, što je dobro samo na prvi pogled. To može da znači i da je ribe mnogo manje nego ranije, što je loše.“

Ove zime nas je sve iznenadila jedna priča – priča o rodi koja je prezimila u Bratuncu i koja je zbog toga dobila ime Snežana.

“Snežana je tu, jutros sam primjetio da pravi gnjezdo, koje je jedna druga roda koristila prošle godine. Kada mi je prijatelj rekao da je vidio rodu na tom mjestu, prvo sam pomislio da je stigla roda iz Afrike, ali se ispostavilo da je Snežana. Vidjećemo ko će da ostane u tom gnjezdu kada i ostale stignu. Naš cilj je da napravimo što više gnjezda u Bratuncu i da kao grad budemo prepoznatljivi po tome, a imamo i obećanje donatora da će pomoći“ nastavio je Boban Filipović.

U gradu se priprema velika akcija čišćenja u narednim danima, pa je i to bila jedna od tema razgovora.

“Moramo da uradimo sve da imamo čist grad. Mislim da je najvažnije da edukujemo mlađe generacije kako da čuvaju životnu sredinu i imaju odgovornost prema njoj. Imamo primjere u državama iz bliskog okruženja gdje je nemoguće naći smeće na ulicama ili zelenim površinama. Pozivam sve ljude da nam se pridruže“ završio je priču Boban Filipović.