Zalazje: Sjećanje na stradanje Srba

zalazje obiljezavanjeU Zalazju je danas obilježana 25. godišnjica stradanja 69 Srba koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine u selima Sase, Zalazje, Biljača i Zagoni. Godišnjica je obilježana parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje.

Biljana Rakić na današnji dan prije 25 godina izgubila je oca, strica, brojne rođake i familiju.

„Tata mi je pronađen prije tri godine, znači, blizu 20 godina nismo znali šta se desilo s njim, zarobljen je među onih 10 civila koji su zarobljeni ’92. ovdje i odvedeni sa Zalazja i otada im se gubi svaki trag“, rekla je za UPSMedia Biljana Rakić.

Osim 69 poginulih, tragičnog Petrovdana 1992. godine nestala su 22 Srbina, od kojih se 10 njih još vode kao nestali.

„Poginuo mi je brat, Tubić Miladin, oni su ga živog uhvatili, i u Srebrenicu odveli, tamo je ubijen, nismo ga našli, prije tri godine tek neke kosti su nađene“, izjavio je Dragomir Tubić.

Nenad Ivanović na današnji dan izgubio je ujaka.

„Meni je poginuo ujak. Zna se da bio u transporteru, dalje se ne zna da li su pohvatani ili nisu, ali imao je burmu na ruci i odsjekli su mu prst“, rekao je Ivanović, vidno potresen.polaganje cvijeca zalazje

Svake godine sa ovog obilježavanja šalju se iste poruke – odgovorni moraju biti procesuirani.

„25 godina kako mi tražimo istinu i pravdu, međutim, oni koji to dijele izgleda ne čuju Srbe, ne žele da priznaju niti ikog osude za ono što su učinili srpskom narodu i pored svih živih i materijalnih dokaza“, istakao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

„Potrebno je naglasiti da za zločine niko nije odgovarao i potrebno je postavljati pitanja koliko je potrebno da se pobije Srba da bi neko odgovarao za zločine koje je počinio nad njima“, izjavio je Duško Milunović, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Na Petrovdan 1992. godine snage Armije BiH pod komandom Nasera Orića upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini.