Youth Soccer Cup 2018 održan u Srebrenici

Youth Soccer Cup 2018U sali „Prve osnovne škole“ u Srebrenici održan je kvalifikacioni multietnički fudbalski turnir za mlade „Youth Soccer Cup 2018“, koji svake godine organizuje CIMIC tim austrijskog kontingenta pri EUFOR-u. Pored Srebrenice, kvalifikacije će se održati i Sarajevu, Brčkom i Tuzli. Pobjednici kvalifikacija takmičiće se 21. januara u velikom finalu. Sveukupni pobjednik osvojiće nagradno vikend putovanje u Beč.

Prema pravilima multietničkog turnira, najviše 2/3 prijavljenih igrača su mogli biti pripadnici iste etničke grupe. Prijavile su se ukupno četiri ekipe iz Bratunca, Srebrenice i Skelana.

„Radujemo se narednim utakmicama. Biće sigurno zanimljive, kao što su bile i ove danas i, naravno, ono što je najbolje jeste to finale, gdje će nam biti drago da pobjednika svih turnira i finala povedemo na putovanje u Beč“, rekao je za UPSMedia major Fric Švab, projekt menadžer turnira.

Nakon cjelodnevnog nadmetanja i nekoliko zanimljivih mečeva, najbolja je bila ekipa „Red Bull Salzburg“, koja je izborila plasman na finalni turnir u Sarajevu 21. januara.

„Utisci su sjajni. Idemo na veliko finale u Srajevu, to smo i priželjkivali (blic) Mi se svi ovdje znamo, sve četiri ekipe što smo igrali, veliki smo prijatelji van terena, a i na njemo smo to pokazali“, bio je vidno oduševljen Filip Zečić, jedan od fudbalera pobjedničke ekipe, dok je njegov saigrač Suad Mujić dodao: „Ovo su sve moji školski drugovi, van fudbala, van terena“.

Ambicije pobjedničke ekipe su da se napravi korak dalje.

„Pa dalje ništa, nastavićemo da igramo ovako i da probamo da osvojimo i to u Sarajevu“, govori Milić Milosavljević, član pobjedničke ekipe.

Zadovoljni su bili i oni koji nisu ostvarili plasman na finalni turnir u Sarajevu.

„Dobar je bio osjećaj družiti se ovako malo iz istog grada. Dođemo – igramo“, kaže Seid Huremović.

Youth Soccer Cup 2018Prema propozicijama odigranog turnira učesnici su morali imati između 14 i 16 godina starosti, dok su treneri ekipa morali biti punoljetni. Ovaj uslov jedva da je ispunio devetnaestogodišnji trener pobjedničke ekipe. Iako još veoma mlad, u maniru iskusnog trenera, zasluge za uspjeh pripisuje svojim igračima.

„Drago je i meni kako sam uspio doći do toga, ali to su zaslužni više momci, nego ja“, govori mladi trener Draško Kuljanin.

Glavni cilj turnira „Youth soccer cup“ je stvaranje zajedništva, bolje povezivanje etničkih zajednica u BiH kao i stvaranje boljih preduslova za suživot.

„Naš cilj je da doprinesemo suživotu tri etničke grupe na našim prostorima i mislimo da je to moguće. Vidjeli smo to i kroz igru djece, da oni, zaista, bez ikakvih problema zajedno se igraju i druže i mislim da je to ono što treba svi da radimo. Sport je, naravno, najbolja prilika za igru, da su svi zajedno, a mi želimo isto i našim građanima da taj suživot žive uvijek i kroz sve aspekte života, a ne samo kroz sport“, zaključuje major Švab.

Turnir je, definitivno, uspio da ostvari svoj cilj. Mladi ljudi, sportisti različitih nacionalnosti su se lijepo družili tokom utakmica, ali i po njihovom završetku. Ne sumnjamo da su se rodila nova prijateljstva.