XI redovna sjednica SO Bratunac

Sjednica SO Bratunac Današnje, XI redovno zasjedanje Skupštine opštine Bratunac je započelo burno od samog starta. Još tokom usvajanja dnevnog reda započele su polemike oko toga treba li i u kojem obliku kao tačku dnevnog reda uvrstiti inicijativu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, da svaka opština u RS preimenuje po jednu ulicu na svom području i da joj da naiziv „9. januar“. Klub odbornika SNSD-a je predložio da se na dnevni red uvrsti usvajanje odluke po kojoj će se preimenovati Drinska ulica, kao najveća ulica u Bratuncu i kao ulica koja spaja Bratunac i most Bratoljub, dok je načelnik opštine Bratunac predložio da se Odluka o promjeni naziva ulica usaglasi i pripremi za narednu sjednicu. Nakon glasanja, nijedan od pomenutih prijedloga nije prihvaćen, jer nije dobio potrebnu većinu glasova. Predsjednica Kluba odbornika SNSD-a, Slavica Jovanović, neprihvatanje da se u dnevni red uvrsti rasprava o promjeni naziva Drinske ulice, ocjenila je kao izdaju srpskog naroda i potpadanje pod uticaj bošnjačkih stranaka, prvenstveno SDA.

„Kao predsjednik Kluba odbornika SNSD-a učinila sam sve da se inicijativa predsjednika RS, Milorada Dodika implementira, ali ovo što se danas dogodilo u Skupštini je skandal i može se okarakterisati kao nacionalna izdaja. U SO Bratunac imamo 20 srpskih odbornika i pet bošnjačkih, a skupštinska većina u Bratuncu je u potpunosti pod kontrolom SDA“, Izjavila je Jovanovićeva za UPSMedia.

Boro Milanović, šef kluba odbornika DNS-a, odreagovao je na tvrdnje Jovanovićeve, rekavši da se njen prijedlog ni u jednom trenutku nije mogao ozbiljno razmatrati, jer, da je usvojen, ne bi bila ispoštovana zakonska procedura. Opštužbe o izdaji je ocijenio kao neutemeljene i politički marketing.

„Mislim da je to gruba kvalifikacija. Ja podržavam predloženu inicijativu, ali tu se moraju ispoštovati sve procedure. Prijedlog načelnika je bio kompromisno rješenje i mi smo to podržali, posebno jer je prijedlog došao od načelnika opštine. Predsjednik Dodik je načelnicima opština dao u zadatak da sprovedu njegov prijedlog“, rekao je Milanović.

Sjednica SO BratunacNačelnik opštine Bratunac, Nedeljko Mlađenović, smatra da je danas na djelu bio pokušaj jeftine političke promocije i da je njegov prijedlog danas bio pokušaj pronalaženja kompromisnog rješenja. Iako ni njegov prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova, kaže da će skupština o ovom pitanju tek raspravljati i da se sve mora raditi po zakonskim procedurama.

„Mi ovu tačku dnevnog reda već imamo predviđenu u programu rada skupštine u sljedećem kvartalu. Na današnjoj sjednici vidjeli smo pokušaj zloupotrebe inicijative predsjednika RS u političke svrhe i to nije dobro. Mi ne možemo zaobilaziti mišljenje građana, nema niko pravo da ukine naziv neke ulice ili samoinicijativno da ulice imenuje na svoju ruku, moramo ispoštovati zakonsku proceduru. Doćićemo do toga da prihvatimo i inicijativu predsjednika RS, a i da ispoštujemo program rada skupštine“, kazao je načelnik Mlađenović.

U nastavku XI sjednice Skupštine opštine Bratunac, odbornici su usvojili planove rada SO Bratunac za 2018. godinu, načelnika opštine Bratunac za 2018. godinu, a odbornicima je predočen i niz informacija i izvještaja, kao što su: Izvještaj o radu načelnika i o radu Skupštine za prošlu godinu i Informacija o izradi šumsko-privredne osnove za šume u privatnoj svojini za period 2017-2016. godine.