Visoki predstavnik posjetio muzički kamp u Potočarima

Visoki predstavnik posjetio muzički kamp u PotočarimaU Potočarima je u toku prvi regionalni muzički kamp „Srebrenica Music Camp 2018“, u kojem boravi 150 mališana iz Srbije, Hrvatske i BiH, a o čemu smo već pisali. Talentovani mališani, uz pomoć stručnjaka, uče tajne muzike, ali, prije svega, uspostavljaju prijateljske veze s vršnjacima iz regiona. Danas je djecu u muzičkom kampu posjetio Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko, a mališani su za njega priredili mini-koncert i pokazali šta su dosada u kampu naučili.

„Ja sam danas imao neke političke sastanke, ali ovo je mnogo važnije. Ovo su konkretne stvari, ovdje se nešto rađa i stvara: zajedništvo na univerzalnoj osnovi. Muzika se sastoji od sedam tonova sa kojima možemo da radimo šta želimo. Muzika je univerzalni jezik i nju svi razumijemo. Fantastično je da su baš u ovdje, u Srebrenicu, došli mladi muzičari iz Srbije, Hrvatske i BiH. Od političara često možemo čuti da se ne može živjeti zajedno, a to nije tačno. Ovo je najbolji dokaz da je zajednički život moguć. To nam ova djeca pokazuju“, izjavio je za UPSMedia Visoki predstavnik.

Prvi muzički kamp organizuje „Kuća dobrih tonova“, uz podršku organizacije „Bauern Helfen Bauern“. Organizatori su prezadovoljni onim što su djeca pokazala tokom posjete Visokog predstavnika.

„Za nas je uspjeh da se grade mostovi. Umjesto visokoh zidova i ograda, mi gradimo mostove. Uspjeh je to što zajednički sa djecom iz Hrvatske, Srbije i BiH imamo sedmicu radosti, muzike, plesa. Želim otići i malo dalje od onoga što je rekao Visoki predstavnik. Ovo nije rješenje samo za Bosnu, ovo je rješenje za cijelu Evropu, ovo je rješenje za sve, za cijeli svijet. Djeca nam pokazuju kako to može i kako bi trebalo funkcionisati. Voljela bih da političari dođu i uče od ove djece kako možemo poštovati jedni druge u svojim razlikama. Ova djeca nama odraslima daju lekciju o ponašanju“, rekla je Doraja Eberle iz organizacije „Bauern Helfen Bauern“.

U okviru prvog regionalnog muzičkog kampa, u petak 3. avgusta u srebreničkom Kulturnom centru održaće se i veliki koncert, koji će prirediti učesnici kampa, a kojim će dirigovati Gerald Virt, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka.