Više prvačića: Školska godina počela i u Srebrenici i Konjević Polju

djecaDo pomjeranja početka nastave u ovim školama došlo je jer je veliki broj učenika i nastavnika bošnjačke nacionalnosti koristilo pravo na slobodan dan radi obilježavanja muslimanskog vjerskog praznika Kurban-bajrama.

Olivera Beatović, direktorica Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Kravice, u čijem je sastavu područna škola u Konjević Polju, kaže da je u ovoj obrazovnoj ustanovi nastavu počelo da pohađa ukupno 135 đaka ili 10 više nego prošle godine.

Od toga broja, njih 40 ili pet više nego lani, krenulo je danas na nastavu u područnu školu u Konjević Polju i deset u područno odjeljenje u Pobuđu.

Po sedam prvačića krenulo je u centralnu školu u Kravici i područnu u Konjević Polju i njima su danas, kao i učenicima drugog razreda, uručene knjige koje besplatno obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Beatovićeva je rekla Srni da je određen broj učenika sa područja Konjević Polja, čiji roditelji ne dozvoljavaju djeci da pohađaju nastavu po programu Republike Srpske, nastavio da pohađa nastavu u vjerskom objektu u Novoj Kasabi kod Milića i da se nisu uključili u nastavni proces u ovoj školi, ali da se, ipak, povećava broj đaka u odnosu na prethodne godine.

Direktor „Prve osnovne škole“ u Srebrenici Dragi Jovanović rekao je da je u centralnoj i svim područnim školama nastava redovno počela i da je organizovan prevoz đaka iz seoskih sredina.

Jovanović je rekao da je u šest područnih odjeljenja, zatim područnu školu u Potočarima i centralnu školu u Srebrenici krenulo ukupno 425 đaka, od kojih 54 prvačića.

Ove godine škola će imati pet učenika više nego prošle, ali i 14 prvačića više u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Danas su uručene besplatne knjige učenicima prvog i drugog razreda koje je besplatno obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a načelnik opštine Mladen Grujičić jutros je poželio prvačićima uspješno školovanje i uručuio im skromne poklone koje je obezbijedila opština Srebrenica.

Izvor: Srna