Veče tradicionalnih običaja, muzike i narodne nošnje

Veče tradicionalnih običaja, muzike i kultureU Srebreničkom kulturnom centru organizovana je manifestacija: „Veče tradicionalnih običaja, muzike i narodne nošnje“, gdje su posjetioci mogli uživati u nesvakidašnjem prizoru. Na jednom mjestu našli su se narodni umjetnici koji su svirali na guslama i na sazu. Jedan do drugog, sjedili su guslar Dušan Pejić i sazlija Emin Bektić, te se stalno smjenjivao zvuk njihovih instrumenata.
„Ovo je nešto što treba podržavati. Ovo je nešto što pokazuje da se kultura vlastitog naroda može iskazivati na način da to nikome ne smeta, da se može graditi zajedništvo i ta takozvana kultura različitosti“, izjavio je za UPSMedia mladi srebrenički guslar Dušan Pejić.
Iako smo navikli na tekstove rodoljubivog sadržaja uz pratnju na guslama , ovoga puta svi su se oduševili ljubavnim stihovima.
Veče tradicionalnih običaja, muzike i kulture„Uz gusle se, prevashodno, pjevaju epske junačke pjesme, dakle, pjesme o junacima i vitezovima, ali, takođe, nije toliko neobično kada se uz gusle čuju ljubavne pjesme ili balade. Kroz istoriju, u prošlosti, balade i ljubavne pjesme su uglavnom recitovane ili izvođene samo vokalno bez pratnje gusala, ali se to moglo odraditi i uz pratnju gusala“, dodao je Dušan.
A uz zvuk saza, posjetioci su mogli uživati i u nezaobilaznim sevdalinkama.
Veče tradicionalnih običaja, muzike i kulture„Ovdje su narodi živjeli odavno i sa guslama i sa sazovima, sa šargijama i tamburama. Sad je to već zamrlo, pomalo se može naći, ali to je stari ovdje običaj; od bogumila, nije od juče. Nema ko da to naslijeđuje, da to čuva. Ovaj momak, Pejić, on jedino, što ja vidim, svira malo. Sviram i ja gusle, ali više sam se okrenuo na saz“, rekao nam je sazlija Emin Bektić.
Srebrenica je multietnički prostor koji dijele Srbi i Bošnjaci, te je cilj manifestacije bio da se dvije kulture približe.
„Cilj nam je bio da približimo narode jedne drugima, da približimo naše kulture, običaje, da se međusobno bolje upoznamo i, naravno, da širimo ljubav kroz muziku, kroz tradicionalnu nošnju, kroz običaje, jednostavno kroz način života“, govori Mediha Smajić, direktorka Kuturnog centra
Publici su se predstavili i srebrenički mladi pjesnici, učenici osnovne i srednje škole, kao i članovi KUD „Vaso Jovanović“, koji su predstavili narodne nošnje. Organizatori se nadaju da će ova manifestacija postati tradicionalna.