Vatrogasna jedinica Bratunac: Proljetni radovi u toku – sve veći broj požara

PozariIz Teritorijalne vatrogasne jedinice Bratunac uputili su dopis svim građanima, a koji u nastavku prenosimo u cjelosti:

„Iz godine u godinu zabilježen je konstantan rast broja požara. Pored ekstremno jakih temperatura i suše u ljetnjem periodu, što predstavlja jedan od bitnih razloga nastanka određenih vrsta požara, svakako među glavnim uzrocima, u svim godišnjim dobima je LJUDSKI NEMAR.

Sa dolaskom toplih i sunčanih vremenskih perioda, određeni broj građana počinje proljetne radove na uređenju oranica i poljoprivrednih zemljišta za sjetvu, čisteći tako i paleći korov i rastinje. Prethodnih godina, u ovom periodu, evidentiran je veliki broj šumskih požara i požara niskog rastinja kao rezultat nesavjesnog i neodgovornog ponašanja građana prilikom izvođenja pomenutih radova – spaljivanja organskog otpada. Obično zbog nemarnosti ili loše procjene, vatra se otme kontroli, što uzrokuje sve veći broj šumskih požara i požara niskog rastinja na većim površinama.

Posljedice nesavjesnog i neodgovornog ponašanja mogu izazvati ogromne štete na šumskim i poljoprivrednim dobrima, stambenim objektima, kao i opasnosti po živote ugroženih lica.

U cilju preventivnih mjera zaštite od požara, a time i eliminacijom uzroka nastanka ove vrste požara, apelujemo da seVatrogasac strogo vodi računa pri ovim radovima.

Spaljivanje korova i rastinja ne vršiti u blizini šuma i većih površina sa niskim rastinjem, spaljivanje vršiti u periodu vremenskih uslova koji ne pogoduju brzom širenju vatre i na površinama koje se mogu kontrolisati, obavezno nakon spaljivanja pogasiti nesagorjele ostatke. Ako se pak desi da se vatra otme kontroli i da se ne može na bezbjedan način uz raspoloživa sredstva pogasiti, obavezno u što kraćem vremenskom periodu obavijestiti nadležnu vatrogasnu jedinicu na besplatan broj – 123 ili nadležnu policijsku stanicu na besplatnu telefonsku liniju – 122.

Protiv nesavjesnih građana – počinioca izazivanja namjernih paljevina zakonom su zaprećene visoke kazne, zato još jednom apelujemo da se strogo vodi računa.

Zamjenik starješine Teritorijalne vatrogasne jedinice Bratunac Zlatan Simić, Bsc. inž. Zop-a“, navodi se u saopštenju.