Uspješna saradnja UPSMedia i UNICEFA

U Bijeljini je u okviru Konferencije „Srednjoročni pregled rezultata projekta – komponenta društvenog razvoja“, namjenjenoj članovima opštinskih komisija i operativnih timova socijalne zaštite i inkluzije regije Birač koji su prezentovali rezultate dvogodišnjeg rada, predsjednica Udruženja“Prijatelji Srebrenice“ Dragana Jovanović upriličila prezentaciju pod nazivom „Medijsko predstavljanje životnih priča- izazovi, problemi, rezultati“. Organizatori Konferencije su tri agencije Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini: UNICEF, UNHCR i UNDP, uz podršku Vlade Kraljevine Holandije.

U okviru ovog projekta UNICEF-ov stručni tim je u nekoliko navrata držao treninge medijskom timu Udruženja „Prijatelji Srebrenice“. Ciljevi treninga su bili promjena fokusa. Umjesto ograničenja, u središte pažnje stavljene su mogućnosti, isticanje prednosti, traženje kvaliteta i heroja priča, kada su u pitanju priče o marginalizovanim grupama i djeci u našem društvu. Treninge su držali dugogodišnji saradnici UNICEF-a, koji su pokušali svoje znanje da prenesu na novinarski, ali i tehnički dio ekipe „UPSMedia“.

,,Veoma sam zadovoljan treninzima koje nam je upriličio UNICEF. Unapredio sam svoje znanje u izvještavanju o marginalizovanim grupama. Moram da priznam da prethodno nisam imao veliko iskustvo kada je u pitanju ovaj segment novinarstva, tako da su treninzi bili od ogromnog značaja za moj dalji rad“, podjelio je svoje utiske Vladan Mrakić, novinar Udruženja „ Prijatelji Srebrenice“.

Poseban naglasak tokom ovih treninga stavljen je na organizaciju slike, aspekt pričanja priče iz različitih uglova, kao i poseban fokus na rad sa djecom, mogućnost „pričanje priče dječijim ustima“, ali i razvijanje kreativnosti i profesionalnosti.

„Na treninzima sam saznala koji je pravi način i pristup izvještavanju o djeci i osobama sa invaliditetom, kao i drugim marginalizovanim grupama u našem društvu. Nadam se da ću imati priliku da u daljem radu primjenim novostečena znanja“, ispričala nam je Dostana Stević, novinarka Udruženja „Prijatelji Srebrenice“.

Predsjednica Udruženja „Prijatelji Srebrenice“ Dragana Jovanović, veoma je zadovoljna saradnjom sa UNICEF-om. Konkretni rezultati su vidljivi nakon održanih treninga.

„Preuzimanje priča koje se tiču datih tema je veće za 60% u odnosu na period prije UNICEF-ovih treninga. Ono što je izuzetno pozitivno, jeste da su pokrenute i dvije incijative u zajednicama, nakon objavljivanja pojedinih priča o marginalizovanim grupama. Nadam se da će ova saradnja i u budućnosti biti nastavljena, jer najveći dobitak za sve je što sada naše priče utiču na pozitivne promjene u sredini u kojoj živimo, a koje su neophodne“, izjavila je Dragana Jovanović.