Uskoro pogon za preradu mlijeka u Srebrenici

Sastanak sa proizvođačima mlijekaU Sali Skupštine Opštine Srebrenica danas je održan sastanak na kojem je pedesetak proizvođača mlijeka iz opština Srebrenica, Bratunac, Milići i Vlasenica, informisano o projektu otvaranja fabrike za proizvodnju i preradu mlijeka na području opštine Srebrenica, na lokalitetu bivše „Vezionice“.

Nakon nedavne posjete zvaničnika opštine Srebrenica Austriji, potpisan je ugovor sa austrijskom firmom za proizvodnju i preradu mlijeka, koja planira otvaranje svog pogona u Srebrenici. Cilj današnjeg sastanka je bio da se mljekari upoznaju sa planovima za otvaranje nove fabrike, ali i da se tačno utvrde trenutni kapaciteti Srebrenice i okolnih opština, kada je u pitanju proizvodnja mlijeka.

„Meni je u interesu da se ovi proizvođači osiguraju, da plasiraju svoje mlijeku sigurnom otkupljivaču, koji će, uz to, u Srebrenici zaposliti 27 radnika“, rekao je za UPSMedia Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice nakon sastanka.

Kako je istakao načelnik Grujičić na sastanku, svim mljekarima koji odluče potpisati ugovor, austrijski investitor isplaćivaće po sedamdeset feninga za svaki otkupljeni litar mlijeka.

Sastanak sa proizvođačima mlijeka„Ja sam jedan od malih proizvođača. Proizvedem samo oko dvadeset hiljada litara mlijeka godišnje. Ponuđena cijena je izuzetno dobra, posebno za male proizvođače“, kaže Nedeljko Obrenović, mljekar iz Bratunca.

Ponuđena garantovana otkupna cijena ne uključuje republičke i opštinske podsticaje.

„Mi smo veoma zadovoljni i podsticajima koje dobijamo od strane države, ali i podsticajima koje dobijamo od opštine. Izuzetno smo zadovoljni“, govori Vujadin Prodanović iz Bratunca, koji godišnje proizvede sedamdeset pet hiljada litara mlijeka.

Prema potpisanom predugovoru sa austrijskim investitorom, obuka prvih nekoliko radnika počinje krajem aprila