UPSMedia i Vaši odbornici: razgovor sa Slavicom Jovanović

Slavica JovanovićUskoro nastupa Nova 2018. Vrijeme je za sumiranje rezultata i promašaja, kao i za postavljanje ciljeva i pravljenje planova. Jedan od ciljeva UPSMedia i za narednu godinu je da doprinesemo boljoj KOMUNIKACIJI – između građana, lokalnih uprava, civilnog društva, poslovne zajednice, mladih. KOMUNIKACIJA je ključna riječ za 2018, ne samo zato što poluistina dovede do lutanja, pogrešnih odluka i zle krvi, već zato što iskreno vjerujemo da su Srebrenica i Bratunac, naše lokalne zajednice, prostor izvanrednog ljudskog kapitala i da su bolja komunikacija i saradnja jedini način za postizanje boljeg razumijevanja i napretka. Za bolje sutra naše djece, ma kako to kome zvučalo.

Za početak, pozvali smo SVE odbornike Srebrenice i Bratunca da se osvrnu na prethodnu godinu i požele Vama i sebi nešto u Novoj 2018. U narednom periodu, dan za danom ćete imati priliku da pročitate intervjue sa onima koji su se odazvali na naš poziv. Intervjue imate priliku poslušati i na talasima Omladinskog studija za Srebrenicu i Bratunac. Razgovarali smo sa Slavicom Jovanović, predsjednicom kluba odbornika SNSD-a u SO Bratunac.

Uživajte!

 • Doktorice Jovanović, hvala Vam što ste pristali na ovaj razgovor.
 • Želim da pozdravim Vaše čitaoce i da se zahvalim na pozivu i prilici koju ste mi ukazali da mogu da iznesem par svojih viđenja trenutne političke situacije u opštini Bratunac.
 • Možete li nam, ukratko, sumirati 2017. godinu? Kako je godina na izmaku izgledala gledano Vašim očima?
 • Ova godina, koja je na izmaku, bila je vrlo turbulentna kada je u pitanju političko djelovanje i rad Skupštine opštine Bratunac. Mi smo se sve vrijeme našeg političkog djelovanja i angažmana, kao odbornici u skupštini, zalagali za poštovanje zakona, za zakonitost u radu i bili smo fokusirani na to da ukažemo šta nije dobro i šta se u SO Bratunac ne radi po zakonu. To nam je uspijevalo u dosta slučajeva i uspjeli smo staviti van snage par odluka SO Bratunac, ukazati na dodatna kršenja zakona u toku parlamentarnog rada i voditi jednu vrlo oštru opozicionu bitku. Trenutna situacija u SO Bratunac je: tijesna skupštinska većina od trinaest odbornika, dok opozicija ima vrlo stabilan broj od dvanaest odbornika, tako da smo tu doveli situaciju u jednu pat poziciju. Nadam se da će u narednoj godini doći do raspleta svega toga.
 • Šta sebi lično zamjerite i koja je Vaša najveća zamjerka kada je u pitanju rad lokalnog parlamenta u 2017. godini?
 • Čovjek uvijek treba dobro da razmišlja i da bude dovoljno samokritičan, da prvo sam sebi ukaže na neke svoje greške, pa da zatim i drugima, s punim pravom, može ukazivati na njihove greške. Ne bih rekla da je bilo nekih grešaka. Bilo je možda, jednostavno, nedovoljno snage da možemo da odradimo taj naš dio kao opozicija. Možda nismo imali priliku, a možda i sami nismo imali dovoljno medijskog prostora da malo animiramo građane Bratunca, da ih upoznamo sa određenim problemima koji su u našoj opštini. Ali, to, opet, ima svoju drugu stranu – zašto je to tako? Kad imate lokalnu vlast u kojoj je načelnik 15 godina na vlasti, on je stavio pod kontrolu, praktično, sve mehanizme funkcionisanja na području opštine i, jednostavno, uvijek je taj koji prije ima priliku, i češće ima priliku da može medijski da djeluje. Naredna godina će biti vrlo interesantna, vrlo teška. Ja se nadam da ćemo u narednoj godini uspjeti da postavimo stvari onako kako smo zamislili, a to je da formiramo lokalnu vlast i da pobijedimo na opštim izborima.
 • Šta smatrate da je Vaš najveći lični uspjeh u 2017. godini i, ponovo, šta smatrate da je najveći uspjeh u radu skupštine, čiji ste Vi dio.
 • Iz političkog ugla gledano, smatram da je najveći uspjeh stranke koju vodim i moj lični uspjeh, što smo mi u 2017. godini povećali broj svojih članova i ujedinili četiri političke partije i sve doveli pod okrilje SNSD-a; preveli smo u našu stranku kompletne opštinske odbore Saveza za demokratsku Srpsku, SRS-a, Napredne Srpske i Pokreta za preokret. Time smo i mi svoj kapacitet, kao SNSD, povećali sa dva na pet odbornika. Kada je riječ o lokalnom parlamentu, mislim da je najveći uspjeh što je opozicija uspjela da stavi pod kontrolu lokalnu vlast. Opoziciju u 2017. godini smatram daleko uspješnijom, nego partije pozicije, koje se bore da održe tu većinu i s velikom mukom to rade. Nažalost, mislim da nema ni jedna stvar za koju mogu reći da je bila uspješna kada je rad SO Bratunac u pitanju.
 • Želite li da prokomentarišete nešto za šta smatrate da je potrebno posebno naglasiti?
 • Želim da prokomentarišem da je opština Bratunac već dugi niz godina u kategoriji nerazvijenih opština. To je poražavajuće za bilo koga ko čini lokalnu vlast, a mislim da je naročito poražavajuće za izvršnu vlast opštine Bratunac, za načelnika, koji je načelnik petnaest godina i koji, nažalost, za sve te godine nije uspio bar za jedan stepen više pomjeriti opštinu Bratunac. Mislim da je to pogubno za sve građane Bratunca, jer se uglavnom sve bazira na tome da se budžetska radna mjesta otvaraju, nema realnog sektora, nema otvaranja preduzeća, nema pokretanja male privrede. Moja želja je da pokušamo biti dobar korektivni faktor svojim opozicionim djelovanjem. Naravno, želja opozicije je uvijek da preuzme vlast i mi se borimo da to uradimo. Oni se vrte u jednom krugu i sve se sužava u jednu tačku, a to je tačka opstanka i borbe za ostanak u foteljama. Vrijeme je da dođu neki novi ljudi. Trebaju nam novi, mladi, obrazovani ljudi, da svojim novim idejama i širim pogledima, sa manje sujete i sa više energije pokrenu naš Bratunac, koji godina grca u velikim problemima.
 • Kakvi su Vaši planovi za narednu godinu?
 • Što se tiče političkog djelovanja, svi će planovi biti usmjereni na aktivnosti oko opštih izbora. Na neki način omogućiti i da Vlada RS, koja je inače, vrlo prisutna u Bratuncu. Vi i sami vidite da se u Bratuncu jako mnogo ulaže, upravo od strane Vlade RS. Naši lokalni funkcioneri pokušavaju da se kite tuđim perjem. SNSD, kao vodeća partija u vlasti Srpske, jako mnogo ulaže u Bratunac. Samo posljednjih mjeseci završava se most između Ljubovije i Bratunca, koji je ogromna investicija. Dugujemo veliku zahvalnost Republici Srbiji, ali ne smijemo zanemariti da je naša Vlada bila pokretač svih tih procesa. Nadam se da će most, sa carinskim terminalom, biti otvoren iduće godine i da će to biti početak jednog novog života za građane Bratunca.
 • Za kraj, novogodišnja čestitka našim sugrađanima?
 • Naravno, od sveg srca i najiskrenije, želim svim našim sugrađanima, građanima Bratunca i Srebrenice, dobro zdravlje. Želim sreću u njihovim porodicama, napredak u njihovim porodicama. Želim da bude što više djece. Želim da se otvori što veći broj radnih mjesta, da mladi ljudi i mladi bračni parovi ostaju u Bratuncu, ostaju u Srebrenici i mi ćemo se truditi, kao politička partija, da im u tome pružimo svesrdnu pomoć i stajaćemo na raspolaganju svima koji budu željeli našu pomoć. Sretna Nova godina, sretni svi predstojeći praznici i akobogda 2018. da nam prođe u zdravlju i veselju.