UPSMedia i Vaši odbornici: razgovor sa Slađanom Milovanovićem

Slađan MilovanovićUskoro nastupa Nova 2018. Vrijeme je za sumiranje rezultata i promašaja, kao i za postavljanje ciljeva i pravljenje planova. Jedan od ciljeva UPSMedia i za narednu godinu je da doprinesemo boljoj KOMUNIKACIJI – između građana, lokalnih uprava, civilnog društva, poslovne zajednice, mladih. KOMUNIKACIJA je ključna riječ za 2018, ne samo zato što poluistina dovede do lutanja, pogrešnih odluka i zle krvi, već zato što iskreno vjerujemo da su Srebrenica i Bratunac, naše lokalne zajednice, prostor izvanrednog ljudskog kapitala i da su bolja komunikacija i saradnja jedini način za postizanje boljeg razumijevanja i napretka. Za bolje sutra naše djece, ma kako to kome zvučalo.

Za početak, pozvali smo SVE odbornike Srebrenice i Bratunca da se osvrnu na prethodnu godinu i požele Vama i sebi nešto u Novoj 2018. U narednom periodu, dan za danom ćete imati priliku da pročitate intervjue sa onima koji su se odazvali na naš poziv. Intervjue imate priliku poslušati i na talasima Omladinskog studija za Srebrenicu i Bratunac. Razgovarali smo sa Slađanom Milovanovićem, odbornikom NDP-a u SO Srebrenica.

Uživajte!

 • Gospodine Milovanovićiu, hvala Vam što ste pristali za ovaj razgovor.
 • Hvala vam što ste me pozvali i rado ću Vam odgovoriti na pitanja.
 • Možete li nam, ukratko, sumirati 2017. godinu? Kako je godina na izmaku izgledaja gledano Vašim očima?
 • je moja prva godina na mjestu odbornika i uopšte nisam zadovoljan. Sve se svelo na nešto što narodu nije donijelo nikakav rezultat. Nastavljeno je sa starim „pričama“; samo su se iznosila sredstva iz opštine. Putevi i elektrifikacija sela, stvari koje su potrene narode, na tome ništa nije urađeno. Nema ništa konkretno u 2017, za šta bi se mogla uputiti pohvala.
 • Šta najviše sebi lično zamjerite, a koja je je Vaša najveća zamjerka kada je u pitanju rad lokalnog parlamenta u 2017. godini?
 • Sebi zamjerim što nisam mnogo više iznosio stvari za koje vidim da su kriminalne, ali ću to raditi u 2018. Saznanja do kojih dođem ću podijeliti i u javnosti. Cilj mi je da se spriječi iznošenje sredstava iz opštine Srebrenica. A što se tiče skupštine – to je prelivanje srestava iz budžeta u lažne organizacije, izmišljene sportske klubove. Ima svega, samo nema pokušaja da se vrati narod, a ima zainteresovanih.
 • Šta smatrate da je Vaš najveći lični uspjeh u 2017. godini i, ponovo, šta smatrate da je najveći uspjeh u radu skupštine koji ste Vi dio?
 • Moj najveći uspjeh he što sam iznio pred narod stvari koje su se dešavale u zadnjih dvadeset godina – način na koji se iz opštine krao novac, kako se zapostavljao narod koji živi na teritoriji opštine Srebrenica. Parlamentu najviše zamjeram to šte se u opštini Srebrenica zapošljavaju stanovnici iz drugih opština: Bratunca, Bajine Bašte, Ljubovije. Mjesta nema za one koji ostaju, a ovi što su došli i zauzeli radna mjesta, poslije radnog vremena odlaze i Srebrenica ostaje pusta. Najveći uspjeh lokalnog parlamenta je ovo sad, pred novu godinu, što smo dobili sredstva od Srbije. Mislim da će biti bolje. Načelnik postaje iskusniji, vidi dosadašnje propuste i koncentriše se na bolji rad.
 • Želite li da prokomentarišete nešto za šta smatrate da je posebno bitno da se napomene?
 • Želim da prokomentarišem budžed, koji je i 2016. i 2017. bio veoma loš. U njemu nema budućnosti; sve se svelo na socijalnu pomoć. Srebrenica je postala socijalna opština. Svelo sve na to da se partije „ovajde“ oko glasova. 80% socijalnih davanja čak ide preko Drine. Ovdje narod jedva preživaljava, ali dobijaju samo oni „podobni“, samo oni koji su glasači određenih političkih partija. Novorođena djeca, porodice sa četvoro i više djece, djeca talentovana za sport, oboljeli od multiple skleroze i, generalno, takve kategorije dobijaju veoma malo novca. Vjerovatno zato što djeca nemaju pravo glasa na izborima, mali dio sredstava se odvaja za njih. To je do trideset hiljada maraka godišnje. Za socijalne slučaje se odvaja preko pola miliona maraka, ali to su glasači koji glasaju iz srbije. Naša sredstva socijalne pomoći idu i do Niša. Kad bi se to sve vratilo u opštinu Srebrenica, narod bi mnogo bolje živio i mnogo brže bi se opština razvijala. Nadam se da će se stvari popraviti u 2018, ali teško.
 • Planovi za 2018?
 • Ja ću krenuti sa iznošenjem u javnost sa što više dokumenata i informacija. Da svi vide da je Srebrenica jedna organizovana kriminalna grupa vladajućih političkih partija. To ću da radim samo da bih informisao narod o tome šta se dešava u Srebrenici. Ja sam samo pojedinac koji pokušava to da uradi i nemam druge mogućnosti. Ostali se, uopšte, ne angažuju, a ima ih koji bi trebali. Dvadeset godina ćute – da li su „namireni“ pa ćute ili je nešto drugo u pitanju, ne znam.
 • Za kraj, novogodišnja čestitka našim sugrađanima?
 • Želio bih da poželim svim građanima opštine Srebrenica srećnu Novu godinu, mnogo zdravlja i sreće, a ko bude radio imaće i para.