UPSMedia i Vaši odbornici: razgovor sa Radomirom Pavlovićem

Radomir PavlovicUskoro nastupa Nova 2018. Vrijeme je za sumiranje rezultata i promašaja, kao i za postavljanje ciljeva i pravljenje planova. Jedan od ciljeva UPSMedia i za narednu godinu je da doprinesemo boljoj KOMUNIKACIJI – između građana, lokalnih uprava, civilnog društva, poslovne zajednice, mladih. KOMUNIKACIJA je ključna riječ za 2018, ne samo zato što poluistina dovede do lutanja, pogrešnih odluka i zle krvi, već zato što iskreno vjerujemo da su Srebrenica i Bratunac, naše lokalne zajednice, prostor izvanrednog ljudskog kapitala i da su bolja komunikacija i saradnja jedini način za postizanje boljeg razumijevanja i napretka. Za bolje sutra naše djece, ma kako to kome zvučalo.

Za početak, pozvali smo SVE odbornike Srebrenice i Bratunca da se osvrnu na prethodnu godinu i požele Vama i sebi nešto u Novoj 2018. U narednom periodu, dan za danom ćete imati priliku da pročitate intervjue sa onima koji su se odazvali na naš poziv. Intervjue imate priliku poslušati i na talasima Omladinskog studija za Srebrenicu i Bratunac. Razgovarali smo sa Radomirom Pavlovićem, odbornikom SNSD-a i potpredsjednikom SO Srebrenica.

 • Gospodine Pavloviću, dobro došli u našu emisiju, hvala Vam što ste pristali na ovaj razgovor.
 • Hvala i vama, pozdrav vama i vašim slušaocima.
 • Možete li nam, ukratko, sumirati 2017. godinu? Kako je godina na izmaku izgledala gledano Vašim očima?
 • Prvi put je poslije toliko godina na čelo opštine došao načelnik iz reda srpskog naroda i prvi put su odbornici iz reda srpskog naroda imali većinu, odnos odbornika je bio 12:9, tako da je početak godine pokazivao određenu neizvjesnost kako će sve funkcionisati. Početkom godine bilo je političkog talasanja, određenih nestabilnosti, mijenjanja većina, ali na kraju godine, kada se sve to uskladilo i kada je napravljena stabilna većina, na ključnim dokumentima kao što je rebalans budžeta, nacrta budžeta i budžeta, odluke su donesene jednoglasno, što potvrđuje apsolutnu podršku koju ima načelnik opštine i da organi Opštine funkcionišu dobro. Mi smo iz Programa rada Skupštine uradili sve što je bilo zacrtano: održali smo pet tematskih sjednica, 11 redovnih sjednica, i ova godina koja je na izmaku, mogu reći da je bila godina infrastrukture, u kojoj je urađeno dosta: od centra grada do igrališta i obdaništa, i drugi značajni projekti i u ruralnim sredinama, prije svega mislim na asfaltne puteve, struju, itd.
 • Šta najviše sebi lično zamjerite, a koja je je Vaša najveća zamjerka kada je u pitanju rad lokalnog parlamenta u 2017. godini?
 • Već sam pomenuo da je to političko talasanje, kada nismo uspjeli da usaglasimo politički balans i dogovore. I to je sigurno bila slabost u tom trenutku, ali je na kraju godine došlo do usaglašavanja i mislim da jedan od mojih doprinosa u svemu tome jeste taj što sam uspostavio političko jedinstvo pri čemu su, već sam pomenuo, u ključnim dokumentima svi podržali načelnika. U tom smislu, mogu reći da je u tome bio jedan veliki doprinos i mene i političke partije koju zastupam.
 • Šta smatrate da je Vaš najveći lični uspjeh u 2017. godini i, ponovo, šta smatrate da je najveći uspjeh u radu skupštine čiji ste Vi dio?
 • Najveći lični uspjesi su oni koje postiže moja porodica, moje dijete. Lični uspjeh je i knjiga, odnosno zbornik, koje sam objavio u ovoj godini i na taj način sam ostavio kulturološke tragove u ovoj opštini. Lični uspjeh je i da opštinu promovišemo izvan prostora BiH i da pokušavamo da se otvorimo ka EU, imali smo susrete sa nekim značajnim ličnostima iz regiona, poput posjete Kusturici, posjete Mandiću, Nelu Karajliću, razgovori sa brojnim drugim zvaničnicima koji su obećali da će pomoći Srebrenici i uključiti Srebrenicu u projekte koji mogu dati rezultate za rad ove lokalne zajerdnice, sve da bismo se okrenuli budućnosti i razvoju, a na osnovu resursa koje ima ova lokalna zajednica.
 • Želite li da prokomentarišete nešto za šta smatrate da je posebno bitno da se napomene?
 • Srebrenica ima određene resurse i mislim da određene konferencije sa tom temom treba da se odrade u narednoj godini. Prije svega mislim na mineralni resurs, koji nije iskorišten. Mislim da bismo trebali napraviti jednu konferenciju o tome šta sve nudi ova lokalna zajednica i njeno okruženje i na bazi toga moguća istraživanja i moguće koncesije u budućnosti koje može da da ova lokalna zajednica.
  Drugo, mislim da treba aktivirati resurs Drine kao jedan značajan resurs ove zajednice, koja bi bila nosilac jednog regionalnog projekta, a to je ovo što sada radimo – izrada Master plana i pokušaj uključivanja opština iz susjedne Srbije i u skladu s njim da pratimo zajedničke dogovore dvije vlade RS i Srbije, koji se odnose na rijeku Drinu i život u njoj, i život oko ovog mosta i život na bazi resursa koji ima, prije svega, Srebrenica.
  Treća stvar je bolje iskorištavanje prirodnih resursa. Smatram da takse koje idu od ruda, šuma i drugih resursa, ne plaćaju se koliko bi trebalo, a to bi nama značilo u smislu povećanja budžeta koji bi tada imao razvojnu komponentu.
  Četvrta stvar, mislim da bi trebalo regionalno, odnosno ravnomjerno, razvijati ovu lokalnu zajednicu tamo gdje žive ljudi, kako bi, na kraju krajeva, opstalo stanovništvo u ovim krajevima. Glavni problem Srebrenice i gotovo svih opština je demografski kolaps, odnosno odlazak stanovništva, i mi treba da radimo na tome da damo priliku investicijama i smatram da sljedeća godina treba da bude godina investicija. Ne smijemo propustiti taj projekat koji smo zacrtali i da ovdje moramo da otvorimo nekoliko fabrika da bismo ponudili radna mjesta ljudima. Takođe smatram da bi trebalo iskoristiti pruženu ruku predsjednika Srbije u smjeru razvoja ove lokalne zajednice, treba da radimo na tome da nastavimo uz pomoć Srbije i da to pretvorimo u ekonomsko osnaživanje naše lokalne zajednice, kako bi se stanovništvo zaposlilo.
 • Planovi za 2018?
 • U 2018. godini čekaju nas opšti izbori, mislim da mi imamo dobru stranačku strukturu i da ćemo vjerovatno ponovo ostvariti izborne rezultate koje smo imali svih prethodnih izbornih ciklusa. Ubijeđen sam da će SNSD pobijediti što se tiče ove lokalne zajednice. Očekujem i dalje jedinstvo u partiji, očekujem da više promovišemo mlade ljude i očekujem da ovi mlađi koji su završili škole naprave jedan novi tim-koncept kojim bi mogli da nose teret budućnosti, prije svega u razvojnom i intelektualnom obliku. Takođe očekujem da ćemo socijalni program doraditi bolje, u smislu bolje potrebe i pružanja usluga stanovništvu koje je u fazi socijalne potrebe i očekujem da ćemo imati više sluha za ruralni razvoj opštine, za ostanak ljudi na selu, jer bez sela nema života, bez proizvodnje na selu nećemo moći ni zadržati stanovništvo, i u tom smislu očekujem određene programe koje će imati regionalni značaj, u kojima će se uključiti stanovnici koje će biti indirektni korisnici tih preduzeća ili biznisa koje trebamo raditi u narednoj godini. Jedan primjer je koncept jagodičastog voća, odnosno malina, koji ne treba da se završi na proizvođačima i hladnjačarima, nego i prerađivačima. I drugi koncepti, kao što su proizvodnja mlijeka, mesa i sl, može da pored direktnih korisnika ima i indirektne, ljude koji će na terenu da se bave tom proizvodnjim i da imamo siguran plasman i sigurne ugovore sa takvim proizvođačima.
  Dakle, selo i nastavak promovisanja Srebrenice sa svim njenim vrijednostima, nastavak arheološkog istraživanja, jer ono daje značaj ovoj lokalnoj zajednici u smislu da ima svoje vrijednosti od najstarijih vremena do današnjeg vremena. Mislim da nisu dovoljno iskorišteni ti kapaciteti, a da bi mogli biti i da bi mogli omogućiti bolji život, nova radna mjesta u sredini koja treba da bude uređena bolje. Moramo raditi na tome, moramo pratiti reformske procese, da proizvedemo najsposobnije, najstručnije mlade ljude koji će moći da se uključe u projekte i izradu prekodrinske saradnje, IPA fondova i onoga što će donijeti sredstva u ovu opštinu. Treba da budemo otvoreni prema svima kako bi Srebrenica bila poželjno mjesto života za budućnost, da se vrate oni koji su otišli. Jedan po jedan segmet možemo da radimo, a šta će biti, vidjećemo krajem naredne godine, treba da istrajemo i biće rezultata.
 • Za kraj, novogodišnja čestitka našim sugrađanima?
 • Želim prije svega da poželim srećnu Novu godinu, Božićne i druge praznike svim građanima opštine Srebrenica, da im poželim dobro zdravlje i svaku sreću, poslovne uspjehe i da vrate nadu u život, u budućnost i da čuvaju svoju porodicu.
 • Doktore Pavloviću, hvala Vam što ste izdvojili vrijeme za učešće u našoj emisiji.
 • Hvala i vama, svako dobro.