UPSMedia i Vaši odbornici: razgovor sa Momčilom Cvjetinovićem

Momčilo CvjetinovićUskoro nastupa Nova 2018. Vrijeme je za sumiranje rezultata i promašaja, kao i za postavljanje ciljeva i pravljenje planova. Jedan od ciljeva UPSMedia i za narednu godinu je da doprinesemo boljoj KOMUNIKACIJI – između građana, lokalnih uprava, civilnog društva, poslovne zajednice, mladih. KOMUNIKACIJA je ključna riječ za 2018, ne samo zato što poluistina dovede do lutanja, pogrešnih odluka i zle krvi, već zato što iskreno vjerujemo da su Srebrenica i Bratunac, naše lokalne zajednice, prostor izvanrednog ljudskog kapitala i da su bolja komunikacija i saradnja jedini način za postizanje boljeg razumijevanja i napretka. Za bolje sutra naše djece, ma kako to kome zvučalo.

Za početak, pozvali smo SVE odbornike Srebrenice i Bratunca da se osvrnu na prethodnu godinu i požele Vama i sebi nešto u Novoj 2018. U narednom periodu, dan za danom ćete imati priliku da pročitate intervjue sa onima koji su se odazvali na naš poziv. Intervjue imate priliku poslušati i na talasima Omladinskog studija za Srebrenicu i Bratunac. Razgovarali smo sa Momčilom Cvjetinovićem, predsjednikom Kluba odbornika SDS-a i SRS-a u SO Srebrenica.

Uživajte!

 • Gospodine Cvjetinoviću, hvala Vam što ste pristali na ovaj razgovor.
 • Hvala vam na pozivu. Uvijek se rado odazivam Vašim pozivima.
 • Možete li nam, ukratko, sumirati 2017. godinu? Kako je godina na izmaku izgledala gledano Vašim očima?
 • Godina, koja se približava kraju, bila je vrlo turbulentna u političkom smislu, bilo je nekoliko različitih skupštinskih većina sa različitim političkim partijama i one su se međusobno sukobljavale i ti sukobi, u ovom momentu, prilično su eliminisani, što ne znači da neće ponovo doći na vidjelo neki nesporazumi. Što se tiče SDS-a, mi ni u prethodnim vlastima nismo učestvovali u značajnoj mjeri, taj trend se nekako proširio i na ovu godinu, nažalost, i pored toga što učestvujemo u ovoj skupštinskoj većini, SDS i SRS nisu dobili onoliko pozicija koliko smo dobili povjerenja od građana. To, nažalost, važi samo za ove dvije stranke i to je bio razlog zašto smo mi ujedinili svoje interese u jedan klub odbornika. Sve ostale političke partije, govorim o srpskom bloku, dobile su onoliko koliko ih sleduje – i SNSD i DNS, koji u stvarnom smislu zauzimaju nešto više od dvije trećine pozicija. Nezadovoljan sam i što se ne otvaraju radna mjesta u realnom sektoru. Radna mjesta se otvaraju isključivo u administraciji. Nemoguće je zaposliti čovjeka po nekom prioritetu. Nažalost, vidim da je ista stvar i kada pogledamo šire, kada je u pitanju Republika Srpska, BiH, pa i svi ovi balkanski prostori; pratim situaciju i u Srbiju i tamo je to, takođe, izraženo kao i kod nas. Kao čovjek ne mogu da budem zadovoljan, jer su to stvari koje ne vode prosperitetu društva.
 • Šta najviše sebi lično zamjerite, a koja je je Vaša najveća zamjerka kada je u pitanju rad lokalnog parlamenta u 2017. godini?
 • Generalno, sebi već dugi niz godina mogu zamjeriti što nisam uspio da ubjedim srpski narod, čiji sam lider bio od devedesetih godina, da razmišlja svojom glavom, da ne daje glas ljudima koji nemaju nikakve veze sa Srebrenicom, čije porodice ne žive u Srebrenici. To sebi nikada ne mogu oprostiti. Pored niza pokušaja i mojih i moje političke partije, očigledno je da glasači glasaju po nekim drugim motivima i sklonostima. Zgrožen sam činjenicom da ima mnogo primjera da neko mora platiti da bi se glasalo za njega, odnosno, da ljudi glasaju bez obzira na lični interes. A lokalni parlament je idealan – ima mnogo nedostataka. Idealni smo u smislu da se zaključci usvajaju skoro jednoglasno, ali se ne realizuju. Nema autoriteta, onoga koji želi da se to realizuje. Predsjednik i potpredsjednik skupštine nekad imaju interese da se ne realizuju određeni zaključci, a imaju interes da oni budu idealni u smislu donošenja, s obzirom da u skupštini vlada primirje i harmonija i nema nekih naročito oštrih diskusija po nekim pitanjima, koja su vrlo važna. Skupština je pro forme idealna, a u suštini je opterećena bezbrojem zaključaka i nije autoritativna, a zakonodavna je.
 • Šta smatrate da je Vaš najveći lični uspjeh u 2017. godini i, ponovo, šta smatrate da je najveći uspjeh u radu skupštine čiji ste Vi dio?
 • Moj najveći lični uspjeh je da mi se sin upisao na željeni fakultet, da je kćerka, takođe, bila odlična u srednjoj školi, porodica živa i zdrava, živimo ovdje jer volimo Srebrenicu, to je moj lični, najveći uspjeh, a u političkom smislu, veliki su uspjesi zato što SDS u kontinuitetu prvenstveno zapošljava članove porodica poginulih. Da je to zaista tako, potvrđuje činjenica da nas uopšte nema u izvršnoj vlasti. Dakle, nema nas nigdje oko načelnika u neposrednom okruženju. To, zapravo, govori da vlast ne voli da ima oko sebe ljude koji će govoriti i ukazivati na propuste, već voli ćutologe, tamo su sve ćutolozi, čast izuzecima. Uspjesi lokalnog parlamenta su u činjenici da je, prema programu rada, sve manje-više završeno. Međutim, ono što je uticaj na lokalni parlament, strašno sam razočaran, miješanjem Vlade RS u rad lokalnog parlamenta prilikom formiranja novih skupštinskih većina. Dakle, ako nije SNSD u skupštinskoj većini, Vlada će izvršiti pritisak, pa će sudom poništiti odluke, a ne kao što rade u drugim opštinama, naložiti otklanjanje propusta. To hijerarhijsko djelovanje je nešto što je najneprihvatljivije i što ne donosi ništa dobro.
 • Želite li da prokomentarišete nešto za šta smatrate da je posebno bitno da se napomene?
 • Pa, evo, kad sam već u ovoj medijskoj kući, s čijim radom sam, zaista, zadovoljan, ne samo zato što sam ovdje i s vama razgovaram – posebno me je nerviralo i izbacivalo iz takta novinarsko svrstavanje, uređivačka politika nekih medija. Kada vidite svoju izjavu, pogotovu na RTRS-u, koju plaćamo i koja je dio nas, dio naše duše i našeg duha, naše borbe za autonomiju srpskog naroda, onda doživite jedno duboko razačarenje. S druge strane, demanti ne prolaze, iako je takav zakon. Kad je riječ o ovim privatnim sredstvima informisanja, oni mogu da rade jer se snalaze za finansiranje. A javni servis mora da bude odraz nečega što je presjek društvenog stanja i što je tačno. Kad u pola neke emisije prekinete, jer ne možete da izdržite koliko je to isfabrikovano, koliko je to netačno, koliko je tendenciozno, stranački obojeno.
 • Planovi za 2018?
 • Moj plan je da izborim status SDS-u u lokalnoj vlasti, onakav kakav stranka zaslužuje i da naredne opšte izbore dobijemo sa boljim rezultatom, a to je da kandidat SDS-a bude izabran za predsjednika Republike Srpske i da pokušamo stabilizovati političko stanje u Republici Srpskoj nakon dugog niza godina. Da ne nasjedamo na provokacije Bakira Izetbegovića, kojem i odgovara nestabilno stanje, što Milorad Dodik, nažalost, ne vidi. Sve što je situacija u BiH nestabilnija, srpski narod sve više odlazi. To Bakir odlično zna, jer je to radio i njegov otac i njegovi bliski saradnici. Ovaj „naš“ se tu „peca“.
 • Za kraj, novogodišnja čestitka našim sugrađanima?
 • Čestitam predstojeće praznike, katolički Božić, potom, pravoslavni Božić sedmog januara, a zatim i pravoslavnu Novu godinu, takođe u januaru, a, onda, i ovu Novu godinu prvog januara ko slavi, takođe. Želim svima uspješnu narednu godinu i da ono što je ružno zaborave.