UPSMedia i Vaši odbornici: razgovor sa Branom Đurićem

Uskoro nastupa Nova 2018. Vrijeme je za sumiranje rezultata i promašaja, kao i za postavljanje ciljeva i pravljenje planova. Jedan od ciljeva UPSMedia i za narednu godinu je da doprinesemo boljoj KOMUNIKACIJI – između građana, lokalnih uprava, civilnog društva, poslovne zajednice, mladih. KOMUNIKACIJA je ključna riječ za 2018, ne samo zato što poluistina dovede do lutanja, pogrešnih odluka i zle krvi, već zato što iskreno vjerujemo da su Srebrenica i Bratunac, naše lokalne zajednice, prostor izvanrednog ljudskog kapitala i da su bolja komunikacija i saradnja jedini način za postizanje boljeg razumijevanja i napretka. Za bolje sutra naše djece, ma kako to kome zvučalo.

Za početak, pozvali smo SVE odbornike Srebrenice i Bratunca da se osvrnu na prethodnu godinu i požele Vama i sebi nešto u Novoj 2018. U narednom periodu, dan za danom ćete imati priliku da pročitate intervjue sa onima koji su se odazvali na naš poziv. Intervjue imate priliku poslušati i na talasima Omladinskog studija za Srebrenicu i Bratunac. Razgovarali smo sa Branom Đurićem, odbornikom SNSD-a u SO Bratunac.

Uživajte!

 • Gospodine Đuriću, dobro došli u našu emisiju.
 • Dobar dana i hvala vam na pozivu. Pozdravljam vas i vaše slušaoce.
 • Možete li nam, ukratko, sumirati 2017. godinu? Kako je godina na izmaku izgledala gledano Vašim očima?
 • Po mom mišljenju, kao odbornika u SO Brtaunac, ova godina je bila neuspješna za građane Bratunca. Razlog za to je nefunkcionalna vlast u opštinskom parlamentu. Skupštinska većina, koju čine DNS, SDA, SNS i po jedan odbornik SDS-a i NDP-a je pokazala da ne može da funkcioniše kako bi trebalo i prema potrebama stanovništva Bratunca.
 • Šta najviše sebi lično zamjerite, a koja je Vaša najveća zamjerka kada je u pitanju rad lokalnog parlamenta u 2017. godini?
 • Sebi jedino mogu da zamjerim što sam izabran kao odbornik u ovom sazivu. Pošto sam bio odbornik i u prethodnom sazivu, smatram da je ovo do sad najlošije izabran sastav odbornika. Skupština u Bratuncu je u prethodnom periodu pokazala sve svoje neuspjehe i mane. Čitavu godinu smo bili Skupština koja se bavila pitanjima pojedinaca, odnosno pitanjima odbornika koji čine skupštinsku većinu. Pokazali smo u prethodnoj godini da nismo kao Skupština dorasli nekim stvarima, jer nismo mogli izglasati i sprovesti niti jednu odluku, a da ona nije “oborena“ od strane Ministarstva za lokalnu upravu. Neke odluke koje su veoma bitne za građane bile su i odluke koje su, prema CIK-u, dva puta “obarane“.
 • Šta smatrate da je Vaš najveći lični uspjeh u 2017. godini i, ponovo, šta smatrate da je najveći uspjeh u radu skupštine koji ste Vi dio?
 • Uvijek postoje pozitivne stvari, ali ih je po meni malo i potrebno je mnogo više i da se ova Skupština, konačno, počne baviti problemima građana, odnosno stanovnika opštine Bratunac, umjesto bavljenja problemima odbornika. Moj najveći uspjeh je što sam se u prethodnom periodu stavio na stranu običnih ljudi, običnih građana. Bio sam odbornik i u prethodnom mandatu od 2012. do 2016. godine i tada sam podržavao aktuelnu vlast i aktuelnog načelnika, smatrajući da je to bila prava stvar. Tad su i donesene neke bitne odluke. Kao primjere mogu navesti: pravljenje nove zgrade Doma zdravlja, rekonstrukcija vodovoda, odluka o novom graničnom prelazu, osnivanje rasadnika D.O.O Malina u Kravici i još par drugih odluka. U ovom sazivu se radi mnogo stvari koje nisu dobre za građane i smatram da je moj uspjeh što neću da učestvujem u takvoj vlasti i što sam se stavio na stranu običnih ljudi.
 • Želite li da prokomentarišete nešto za šta smatrate da je posebno bitno da se napomene?
 • Za mene su bitni ozbiljni problemi stanovništva na ovom prostoru i bitno je da se počnemo baviti tim problemima.
 • Planovi za 2018?
 • Moji planovi i planovi kluba SNSD-a, u okviru koga djelujem, jesu da nastavimo da se borimo za obične ljude. Mi smo tu, ako je neko spreman da sa nama obavlja vlast, koja će biti u funkciji građana Bratunca. Mi smo tu za sve što je u interesu običnih građana.
 • Za kraj, novogodišnja čestitka našim sugrađanima?
 • Želim srećne novogodišnje i božićne praznike svim vašim slušaocima.