Ukopano 13 žrtava u Veljacima: Bol, tuga suze i žalost

U Bratuncu je danas održana deseta kolektivna dženaza. Na šehidskom mezarju „Veljaci“ smiraj je pronašlo 13 žrtava. Među njima je i šest neidentifikovanih žrtava, pronađenih u masovnim grobnicama Blječeva, Suha i Redžići.

Među tijelima sahranjenih civila, koji su život izgubili tokom 1992.godine u Bratuncu, bilo je i tijelo sedamnaestogodišnjeg Hasmira Salihovića, koji je najmlađa žrtva kojoj je klanjana dženaza.

„Tuga i žalost, eto 20 godina našla sam ga, nisam ga ukopala. Teško mi je, teško. Šta agresori uradiše, ubiše ga u kući, zapališe, nisu mogli da izvrše DNK“, rekla je Hasnija Salihović.

Od ovog zločina su prošle 24 godine, a snažna osjećanja ne jenjavanju. Sa današnjeg obilježavanja poslane su snažne poruke.

„Jedina poruka sa ovog mjesta može biti da u ovoj zemlji oni koji su odgovorni za zločin moraju odgovarati i da trebamo izgradjivati Bosnu i Hercegovinu za budućnost svih njenih gradjana“, izjavio je Sadik Ahmetović.

U memorijalnom centru Veljaci do sada je sahranjeno 296 žrtava. Tima Delić je svoja dva sina i supruga sahranila na prvoj dzenazi na ovom šehidskom mezarju.

„Svu trojicu su ih pobili u Osnovnoj školi „Vuk Karadzić“ gdje su mi sinovi završili osnovnu školu, gdje sam godinama odlazila na roditeljske sastanke. Teško je to pričati. Nisam mogla pomisliti da će se tako nešto desiti. Otišla bi prije na godinu dana da sam znala, i odvela svoju djecu kad bi hljeba prosila, vjerujte. Ali nisam nikom ništa činila, i oni jadni kažu, nismo mama nikom ništa uradili“, priča Tima Delić.

Danas Tima živi sama. Kako kaže, svaki dan započinje na balkonu svoje kuće koji gleda na mezarje Veljaci.

„Nekad mi dodje ne mogu izaći iz kuće, ne mogu, jednostavno ne možeš više. Jednostavno ti dodje ne možeš pričati više. Pa onda opet okrenem se i kažem Bože, šta ću. Ti si jedini kom će svako doći na ispit, i hoće, stiće ga božija kazna kada se najmanje bude nadao“, kaže Tima Delić.

Prije kolektivne dženaze koju je predvodio Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, predstavnici Udruženja Žene Podrinja posjetili su mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijeni. Tokom 1992. godine na području opštine Bratunac ubijena su 603 Bošnjaka.