Učimo kako da se ponašamo u saobraćaju

U Centru za kulturu u Srebrenici je održana saobraćajno-obrazovna predstava „Mirka“, namjenjena učenicima nižih razreda osnovnih škola, s ciljem sticanja znanja za bezbjedno učešće u saobraćaju. Predstavi su prisustvovali mališani iz Prve osnovne škole iz Srebrenice, kao i učenici Osnovne škole „Kosta Todorović“ iz Skelana.

„Veoma mi se svidjela predstava, bila je odlična, naučili smo kako da se ponašamo u saobraćaju, a bilo je i smiješno“, rekla je Nataša, učenica Osnovne škole „Kosta Todorović“ iz Skelana.

Nakon predstave đaci su se uputili prema Prvoj osnovnoj školi Srebrenica gdje su bili postavljeni pokretni poligon za obuku djece u saobraćaju, te su učenici imali priliku da primjene znanja i vještine koje su naučili tokom izvođenja predstave.

„Nisam nikada ranije vidio ovako male semafore, policajci su nam pokazivali kada smijemo da pređemo ulicu i kako da se ponašamo na raskrsnici i kako da poštujemo sve učesnike u saobraćaju“, izjavio je Lazar koji uživao i u druženju sa drugarima.

Učitelji i rukovodstvo škola su istakli da su ove vježbe veoma korisne jer su djeca najugroženija u saobraćaju.

„U našoj školi već postoji saobraćajna sekcija, i dosta djece je pohađa. Meni su ovakvi događaji neprocjenjivi jer je dužnost nas odraslih da brinemo o bezbjednosti naše djece“, rekao je Ljubinko Katanić, učitelj koji ujedno vodi i saobraćajnu sekciju.

„Naša škola će uvijek podržati ovakve radionice, bezbjednost djece je na prvom mjestu. Često roditelji nisu u mogućnosti da dovode djecu svaki dan u školu i onda oni moraju biti spremni na sve situacije sa kojima se mogu susreti na putu do škole“, izjavio je Dragi Jovanović, direktor Prve osnovne škole Srebrenica.

Predstava „Mirka“ realizuje se kroz projekat Ministarstva saobraćaja i veza, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto saveza RS, te je tim povodom Srebrenicu posjetio i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

„Ovo je tradicionalna radionica i predstava koja ima podršku Ministarstva saobraća i veza i podrška neće izostati ni u narednom periodu. Srećan sam što vidim da su djeca aktivna i da usvajaju nova znanja na kreativan način“, rekao je Neđo Trninić, ministar u Vladi Republike Srpske.

Projekat koji aktivno uči djecu pravilnom ponašanju u saobraćaju sprovodi se od 2014, a u Srebrenici je organizator bilo Auto-moto društvo Srebrenica. Godine, a do do danas je oko 5.000 osnovaca širom Republike Srpske steklo pravilne saobraćajne navike.