Udruženje oboljelih od multiple skleroze regije Birač obilježilo 18 godina od osnivanja

Najstarije udruženje oboljelih od multiple skleroze u RS obilježilo je 18 godina postojanja. Udruženje oboljelih od multiple skleroze regije Birač ima 105 članova, a misija udruženja jeste da članovima omogući što jeftiniju rehabilitaciju i lijekove

Zahvaljujući Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a na inicijativu Udruženja oboljelih od multiple skleroze, pacijenti iz Republike Srpske već 10 godina imaju mogućnost besplatnog liječenja u „Atomskoj banji“ u Gornjoj Trepči kod Čačka.

„To je naša inicijativa. Banja doprinosi u tom smislu da ukoliko zaustavi napredovanje bolesti, ljudi ostanu radno sposobni, društvo i zajednica manje izdvaja za lijekove i liječenje“, istakao je Milan Stjepanović, predsjednik Udruženja oboljelih od MS regije Birač.

„To je, mogu reći, jedna od boljih saradnji na obostrano zadovoljstvo i nas u banji i vaših osiguranika, tako da se nadam da će se ta saradnja produžiti i trajati i dalje“, rekao je Slavko Milenković, direktor Atomske banje „Gornja Trepča“.

Od kada je saznao da boluje od multiple skleroze Dejan Kolović iz Srebrenice član je udruženja.

„Članstvo mi je zapravo omogućilo da stupim u kontakt sa oboljelima koji se nalaze u sličnoj situaciji, i kroz kontakte s njima, dobijam sve potrebne informacije. Druga stvar, veoma bitna, jeste što ću za nekoliko dana otići na banjsko liječenje zahvaljujući ovom udruženju“, rekao je Dejan Kolović.

U svijetu od multiple skleroze boluje više od dva miliona ljudi, uglavnom u razvijenim zemljama. U BiH je taj broj nešto viši od 3000, dok je u realnosti i znatno veći s obzirom na, često, kasno postavljanje dijagnoze. Udruženja oboljelih se bore za podizanje svijesti javnosti o ovoj bolesti, kao i povećanje pristupa modularnoj imunoterapiji – koju sada koristi svega 2% oboljelih u BiH.