Udruženje „Leptir“: radionice dekupaža

Bratunački srednjoškolci u posjeti "Leptiru"Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine „Leptir“ iz Srebrenice za svoje članove organizovalo je radionice izrade predmeta dekupaž tehnikom. Radionice su organizovane kao dio Projekta razvoja i saradnje u Regiji Birač, koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, a u okviru kojeg UNICEF podržava lokalne zajednice Bratunac, Milići, Srebrenica, Vlasenica i grad Zvornik u unapređenju sistema socijalne zaštite i inkluzije.

Tokom radionice, koju smo posjetili, učenici srednjoškolskog centra iz Bratunca posjetili su svoje drugare iz Udruženja „Leptir“ i obradovali ih novogodišnjim poklonima.

„Mi smo u školi organizovali akciju da bismo pomogli ugroženoj djeci sa našeg područja. Smatrali smo da najprije treba pomoći udruženju „Leptir“ iz Srebrenice, jer oni najmanje dobijaju pomoći, tako da smo mi odlučili da prikupimo slatkiše i da paketićima usrećimo tu djecu“, kaže Nikolina Neđić, predsjednica Savjeta učenika u Srednjoškolskom centru Bratunac.

„Našoj djeci je bilo veoma drago kad su učenici došli. Bilo ko da dođe, oni su sretni i zadovoljni, jer je neko na njih obratio pažnju, jer je neko prepoznao da su oni ličnosti i osobe, da oni traže drugove, kao i svako tipično razvijeno dijete. Oni traže pažnju i toplinu, kao i bilo koja druga osoba“, objasnila je Željka Katanić, predsjednica Udruženja „Leptir“ koliko ovaj gest učenika znači djeci u Dnevnom centru.

Djeca obožavaju da provode vrijeme u udruženju „Leptir“ gdje se međusobno druže i bave različitim zanimljivim aktivnostima.

Radionice dekupaža u "Leptiru"„Crtam, bojim, radim različite zanimljive stvari“, govori nam Advija Husić, koja većinu svog vremena provodi u druženju sa svojim vršnjacima u Udruženju „Leptir“, a Branko Ilić, njen drug iz Dnevnog Centra dodaje:

„Čika Mirko dolazi po nas i odvozi nas u „Leptir“, gdje prvo ručamo, a poslije crtamo, bojimo i svašta radimo“

Dobar rad udruženja „Leptir“ iz Srebrenice ne prolazi nezapaženo. Volonterka Marta Ručigaj čak iz Beograda dolazi da bi se uključila u aktivnosti udruženja i da bi se družila sa djecom.

„Kad sam ja vidjela o kakvoj se priči radi, jednostavno sam odlučila da se tome priključim. Mislim da to, životu daje smisao. Svi se čude i pitaju otkud ja iz Beograda ovdje. Recite mi vi možete li odrediti na osnovu njihovih osmijeha i priča, koje su oni nacionalnosti, religije ili državljanstva. Je li dječji osmijeh rezidentan ili nerezidentan. To je priča koja je mene oduševila i daje životu smisao, jednostavno rečeno. Sve drugo je prolazno“, u jednom dahu kaže volonterka Marta Ručigaj.

Radionice za izradu predmeta dekupaž tehnikom su dio projekta „Razvoja i saradnje u regiji Birač“, koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, a u okviru kojeg UNICEF podržava lokalne zajednice: Bratunac, Milići, Vlasenica, Srebrenica i grad Zvornik u unapređenju sistema socijalne zaštite i inkluzije.