Pokolj ovaca u Zalazju: Psi lutalice desetkovale stado ovaca

pokolj ovaca ivko zalazjeUžasan pokolj ovaca dogodio se jutros u selu Zalazje, kada su psi lutalice usmrtile svh 25 ovaca iz tora Ivka Stanojevića. On i njegova porodica su prestrašeni, a nadležni, kažu, preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti.

Ivko Stanojević sinoć je imao 25 ovaca. Danas nema nijednu. On, ali i svi mještani sela Zalazje imaju isti problem – njihova stada već duže vrijemee ubijaju psi lutalice. A rano jutros domaćin Ivko Stanojević na svojim pašnjacima zatekao je prizor koji nikada neće zaboraviti.

 „Psi lutalice su se privukli okolo, ja sam bio sam, moji psi su lajali, ali napravio sam grešku, nisam obratio pažnju jer su i prethodnih noći lajali, a kad sam izlazio, ničega nije bilo. Kad su ovce zablečale, izašao sam, međutim, bilo je kasno. Ovce su sve bile rastjerane po potocima, a neke nisam ni pronašao. Ko zna gdje su ih odvukli psi. Ima ih koje su ostale na licu mjesta mrtve, ima nešto živih ali nema im spasa. Imao sam 25 komada, sada nemam ništa“, kaže nam Ivko Stanojević.

Komisija je odmah po prijemu izašla na teren i sastavila zapisnik.

„Evidentno je da opština Srebrenica ima problem sa psima lutalicama, posebno sa psima u seoskim područjima, koji pričinjavaju velike štete na poljoprivrednim gazdinstvima. Već je bilo nekoliko prijavljenih slučajeva, a i danas smo imali slučaj Ivka Stanojevića kojem su psi udavili 25 ovaca. Naša komisija je izašla na lice mjesta, utvrdila činjenično stanje, i u skladu s tim, Opština će isplatiti novčanu nadoknadu“, izjavio je za UPMedia Cvijetin Maksimović, koji je dodao i da je na teren otišao i radnik JKP „Polet“ kako bi pomogao Stanojeviću tokom ukopa životinja.

Stanovnici podižu ograde, obezbjeđuju torove žicama, štite životinje koliko mogu, ali postavljaju i realno pitanje koga će psi napasti kada im životinje ne budu dostupne. Iz straha, niko ne ide pješke, već se svi dovoze različitim prevoznim sredstvima.

 „Tri-četiri puta mi se dešavalo da lovački psi napadnu, pa ovdje niko više ne smije da ide pješke, gdje ćemo, ko zna kad mogu početi napadati ljude. Ovaj put sam ih sam rastjerao, izašao sam,pokolj ovaca ivko razgonio sam ih motkom, bilo ih je oko 15 do 20. Bilo ih je svakakvih, i šarenih, crnih, bilo ih je koji se godinama kreću ovuda, koji nisu ni pohvatani a ni odstranjeni od strane lovačkog društva“, kaže nam Ivko Stanojević.

Po zakonu, psi ne smiju biti ubijani. Jedino rješenje je azil, kojeg u Srebrenici nema. Ipak, nadležni kažu da se radi na rješavanju problema.

„Mi pomažemo koliko možemo, ali to nije rješenje, sistemski se mora rješiti i vidjećemo, da li ćemo ići pojedinačnim projektom izgradnje azila za pse ili u saradnji sa susjednim opštinama, što bi bilo daleko praktičnije i bolje – da napravimo za tri opštine jedno prihvatilište za pse, čime bismo trajno riješili ovaj problem“, rekao je Cvijetin Maksimović.

S druge strane, Ivko kaže da za njega više nema života u ovom mjestu.

„Obraćao sam se lovačkom društvu da ih pobiju, sve je zaštićeno, evo poklanjam im kuću neka naprave lovačku kuću, neka žive, za mene je ovdje završeno, ja više nemam šta da radim, niti imam načina“, rekao je Stanojević.

I drugi mještani sela Zalazje imaju isti problem, iako nisu htjeli pred naše kamere. Ako nadležni nešto ne preduzmu, kažu, oni će uzeti stvari u svoje ruke. Makar to učinili i mimo zakona.