U toku radovi na regulaciji korita rijeke Križevice

krizevica radoviU okviru projekta prekogranične saradnje „Zajednička budućnost“ koji finansira Evropska unija, a u koji su uključene opštine Bratunac i Srebrenica iz Republike Srpske te Ljubovija i Krupanj iz Srbije, počeli su radovi na regulaciji korita rijeke Križevice, koji će biti završeni do sredine ljeta.

Kako bi se spriječile nove poplave, počeli su radovi na podizanju nasipa u dužini od 400 metara u opštini Bratunac, a u narednim danima počeće radovi u srebreničkoj opštini, takođe u dužini 400 metara.

„Rijeka Križevica je u svim polavama koje su zadesile opštinu pravila najveće štete, jer sav sliv voda iz Srebrenice i Bratunca mora preko Križevice da dođe do Drine, tako da smo se opredijelili da trajno riješimo njen status, da uredimo korito i da projekat prilagodimo stogodišnjim vodama“, izjavio je za UPSMedia načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Poplave iz 2014. godine Mirko Bursać i dalje pamti. Bujica rijeke Križevice mnogima je odnijela pomoćne objekte, a njega je navela da skoro odustane od gradnje kuće.

„Ja sam izbjegao iz Bosanske Krupe, kupio sam plac ovdje za koji sam jedva skupio novac, međutim, poplava je bila, sve je poplavilo, čak i taj moj plac, tako da sam se dugo omišljao da li da uopšte pravim ovdje kuću. Na kraju sam je ipak sagradio, pa se sad nadam da će ovo biti dobro što se sad radi i da nećemo strahovati od svake nove padavine“, rekao je Mirko Bursać, koji se ovdje doselio prije četiri godine.

U okviru ovog projekta planirana je i nabavka dvije kombinovane mašine, a predviđena je okuka profesionalnih spasilaca za 20 polaznika iz četiri opštine.

„Kada sve ovo završi, ostaće još jedan manji prekid u naselju Podgradac, gdje desna obala pripada Srebrenici, lijeva Bratuncu, mi smo već obezbijedili dio sredstava zakrizevica korito radovi učešće naše opštine, u toku su pregovori sa opštinom Srebrenica da probamo i taj dio riješiti, i na kraju jedan dio prema rijeci Drini koji će biti riješen sa regulacijom korita rijeke Drine, ali to će biti urađeno poslije završetka mosta“, rekao je načelnik Mlađenović.

Podsjetimo, u septembru 2013. godine počeli su radovi na regulaciji i uređenju korita zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske koja je opštinu Bratunac uvrstila u program „Hitne mjere zaštite od poplava“. U okviru tog projekta uređeno je korito Križevice u dužini oko 3 kilometra.