U Srebrenici predstavljena publikacija „Mediji u najboljem interesu djeteta“

Mediji i djecaU Srebrenici je održana prezentacija publikacije ”Mediji u najboljem interesu djeteta: pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja”, nastala na inicijativu i uz podršku UNICEF-a u BiH, u izdanju Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, nakon čega je održana i diskusija. Kroz javne diskusije žele se prikupiti mišljenja i stavovi za unapređenje narednog izdanja ovog zbornika.

Publikacija „Mediji u najboljem interesu djeteta“ nastala je kroz proces konsultacija i zajedničkog rada predstavnika akademske zajednice, institucija vlasti, nevladinih organizacija i aktivista, kao i medija. U izradi publikacije učestvovao je 21 autor iz cijele države.

„Izvještavanje o djeci sadrži određena pravila, norme, zahtjeva visoke etičke i moralne standarde, tako da smo mi spojili ta iskustva teorije i prakse, problematizirali pitanja na koja još nemamo odgovore, i sročili to u jedan zbornik koji trenutno promovišemo širom BiH“, izjavila je Nermina Mujagić, urednica Zbornika.

Djeca su najosjetljivija kategorija našeg društva i potrebno ih je zaštititi u svakom smislu. Zbornikom radovaAlmir Panjeta „Mediji u najboljem interesu djeteta“ napravljen je korak u tom pravcu, smatraju učesnici diskusije.

„Publikacija je korisna, kako medijima, tako i drugim učesnicima ovdje koji su došli, iz javnih institucija, državnih institucija i u stalnom su kontaktu sa djecom, zatim roditeljima, koji možda danas nisu bili tu, ali kroz medije mogu doći do informacija da je ova publikacija ugledala svjetlost dana, da im može pomoći kada dođu u situaciju da komuniciraju sa medijima i kada moraju razmišljati koliko i oni imaju obavezu da zaštite svoje dijete“, zaključila je Zorana Petković, novinarka.

Almir Panjeta, jedan od koautora publikacije, novinar i saradnik UNICEF-a, u Zborniku je predstavio svoje iskustvo izvještavanja iz poplavljenih područja u maju 2014. godine s fokusom na izvještavanje o djeci.

„Moj zadatak za ovu publikaciju je bio da pokažem svojim kolegama i koleginicama, novinarima i novinarkama, da se može izvještavati o djeci, a da se zadovolje sve norme, da se zaštite djeca, da se zaštiti njihov interes, a da se naravno zadovolji i zadatak zbog kojeg je novinar na terenu, a on je taj da donese priču“, rekao je Almir Panjeta, novinar.

Ono što je bitno jeste da novinari, ali i roditelji i oni koji se bave dječijom zaštitom, odgojem i edukacijom, imaju relevantne informacije o tome šta su dječija prava i kako ih zaštititi.

„Svako dijete je ranjivo i mi moramo razmišljati kada prilazimo djetetu da li je priča koju želimo da napravimo korisna za to dijete“, dodala je Zorana Petković.

Zaključak diskusije: najvažnije je zaštititi dijete od bilo kojeg vida zloupotrebe, jer od djetinjstva umnogome zavisi i budući život djeteta. Baš kao što je naš nobelovac Ivo Andrić imao običaj da kaže – „cijelog života liječimo se od nesretnog djetinjstva“.