U Srebrenici otvorena sportska akademija „Mikasa“

Akademija MikasaNakon Tuzle, i Srebrenica je dobila Žensku odbojkašku akademiju “Mikasa”. Na ovu ideju došao je Almir Žilić, predsjednik Ženske odbojkaške akademije “Mikasa” iz Tuzle. Riječ je o projektu “Inkluzija djece Srebrenice u procese modernih gradova BiH”.

Projekat predviđa organizaciju treninga, kontrolu zdravlja djevojčica i osnivanje ženskog odbojkaškog kluba.

„Došli smo da otvorimo jedan, ovdje je to moderno reći, multietnički projekat, i meni je drago što je u pitanju jedan takav projekat. Mi smo zainteresirani za svu djecu Srebrenice, sad za sada radimo samo sa djevojčicama, imamo već pedesetak djevojčica i otvorićemo prvu sportsku i zdravstvenu akademiju za djevojčice“, izjavio je Almir Žilić, predsjednik Ženske odbojkaške akademije „Mikasa“.

Četiri profesorice Fakulteta za tjelesni odgoj, osim sportskog duha, djevojčicama će prenijeti i znanja o zdravoj Akademija Mikasaprehrani i važnostima bavljenja sportom.

„Naš cilj je da preslikamo akademiju iz Tuzle u Srebrenicu, sam princip i koncept treninga će biti identičan, planirano je da se radi u različitim grupama po uzrastu“, istakla je Lejla Softić, trenerica.

Adna Čeliković dvije i po godine trenira u „Mikasi“. Svim djevojčicama preporučuje da se upišu u ovu akademiju.

„Mogu očekivati prije svega jednu zdravu sredinu u kojoj će provoditi slobodno vrijeme i jedan dobar način, dobru sredinu u kojoj će te mlade djevojčice odrasti“, rekla je Adna Čeliković, kapiten ekipe „Mikasa“.

Pedeset djevojčica se već prvog dana upisalo u Akademiju, a sa treninzima će početi već od ponedjeljka.

Akademija Mikasa Tuzla„Upisala sam se zato što mislim da je odbojka lijep sport, zato što bih se mogla zabaviti i naučiti nešto novo. Očekujem puno zabave, igre i novog društva“, oduševljeno je rekla Nudžejma Kotorić.

Cilj svega jeste promovisati sport i omogućiti djevojčicama u Srebrenici da se njime bave na kvalitetan način.

„Slogan svega ovoga jeste da djevojčice u Srebrenici moraju imati sve što imaju djevojčice u većim gradovima, u Sarajevu, u Tuzli, Mostaru… Mislim da je Srebrenica zaslužila i da je zrela za jedan dobar ženski kolektiv“, zaključio je Almir Žilić.

Svim polaznicama Akademija „Mikasa“ i prijatelji projekta obezbijediće besplatnu opremu, prevoz, stručnu pomoć i treninge koji će se održavati svake sedmice u dva termina.