U Srebrenici otvorena izložba radova Međunarodne likovne kolonije Srebrenica – 2016

Kao rezultat Prve međunarodne likovne kolonije – Srebrenica 2016, u Gradskom muzeju u Srebrenici otvorena je izložba umjetničkih djela koja su nastala tokom trajanja Likovne kolonije.

Na likovnoj koloniji koja je održana u oktobru učestvovalo je 14 umjetnika, a proizvod svega jeste 30 umjetničkih djela različitih žanrova koja su danas izložena.

„Kolonija je organizovana sa ciljem da svi zajedno izgrađujemo mir, dijalog i pomirenje, da gradimo bolju i ljepšu budućnost. Izložba će biti dalje otvorena u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, pa ćemo onda u Mostar, Tuzlu, Vinkovce, Osijek, Zagreb i Beograd. Srećan sam što smo u Srebrenici, mjestu gdje se pojavljuju Franjevci, sve ovo organizovali“, rekao je fra Jose Oršolić, upravnik župe Zvornik-Srebrenica.

On je dodao da se nada da će ovo postati tradicija u Srebrenici, i da se barem jednom godišnje organizuje nešto slično sa umjetnicima koji su u priilici da dođu.

„Ovo je veliki značaj u kulturnoj misiji Franjevaca ovdje, u tradiciji koja traje preko 700 godina. Kolonija je važna kao mjesto susreta i okupljanja i njegovanja određenih ideja kao što je ove godine ideja organizatora da se mir i dijalog pruži kao motivacija umjetnicima“, rekla je istoričarka umjetnosti Snježana Mutapčić.

Umjetnici čija su djela izložena dolaze iz Sarajeva, Tuzle, Širokog Brijega, Mostara, Zagreba, Vinkovaca i Osijeka. Najmlađi među njima je Boris Pejić iz Tuzle.

„Prvi put sam u Srebrenici, bila mi je čast da učestvujem na Međunarodnoj likovnoj koloniji. Ovakvi događaji su jako bitni za ovaj kraj, ali i za cijelu BiH, jer čini mi se da na sve ovo sivilo i destrukciju na najbolji način možemo odgovoriti kulturom i umjetnošću, jeste sporo, ali nema posljedica“, kazao je Boris Pejić, akademski slikar i izlagač na izložbi.

Posjetioci će izložbu moći da posjete u narednih deset dana, a potom će izložba biti postavljena širom Bosne i Hercegovine i regiona.