U Srebrenici austrijska kafa uz Mocart kugle

au1Večeras je u „Europahausu“ u Srebrenici organizovana još jedna „Evropska kafa“, a građanima Srebrenice ovaj put se predstavila Austrija. Član austrijske delegacije je bio i Sigmund Nemeti, privredni savjetnik Austrije u Sarajevu koji je naglasio da BiH i Austrija imaju odličnu privredno-trgovinsku saradnju, podsjećajući da je u BiH prisutno preko 200 austrijskih kompanija.

Nemeti je pred velikim brojem Srebreničana govorio i o privrednim odnosima BiH i Austrije, privrednim perspektivama BiH, potencijalima Srebrenice i okolnog kraja, te organizacionim manjkavostima u BiH koji stoje na putu još bolje saradnje dvije zemlje, a naglasio je da će se, prema urađenim projekcijama i prognozama za blisku budućnost, prilike još više popravljati.

Austrijski savjetnik je odgovarao i na pitanja građana, koje je interesovalo mnogo stvari vezanih za Austriju i potencijalnu saradnju BiH i srebreničkih kompanija sa ovom zemljom, pri čemu je naglasio da je austrijskim privrednicima veoma interesantna domaća proizvodnja jagodičastog voća, te da „Guber“ izvorišta imaju ogroman potencijal.

au2Svi okupljeni su, po završetku izlaganja, mogli probati čuvene Mocart kugle, koje su, za ovu priliku, donesene direktno iz Salzburga.

Projekat „Evropska kafa“ je odlična prilika za Srebreničane da se pobliže upoznaju sa različitim evropskim kulturama. Nedavno održano veče u kojoj je predstavljena Slovačka, kao i večerašnje predstavljanje Austrije, bile su odlične prilike za naše građane da na prijatan i poučan način potroše svoje slobodno vrijeme.