U Skelanima predstavljene žene preduzetnice

zene_preduzetnice_1Udruženje žena Maja Kravica, u saradnji sa CARE International Balkans u srebreničkoj mjesnoj zajednici Skelani, organizovalo je predstavljanje žena preduzetnica. Cilj predstavljanja je povećanje svijesti o značaju i potencijalu uključivanja žena u ekonomiju i angažmana u socijalnom preduzetništvu.

Nakon uvodnog obraćanja organizatora, koji su istakli važnost poljoprivredne proizvodnje u cijeloj regiji, kao i međusobnog udruživanja i saradnje svih poljoprivrednih proizvođača, priliku da se predstave dobile su i poljoprivrednice iz srebreničke opštine. Mevlida Mehanović uzgaja aroniju, maline i borovnice.

„S obzirom da sam po prvi put dio ovog tima, drago mi je da sam bila učesnica. Čula sam razna iskustva drugih žena. Čula sam neke informacije za koje do sada nisam znala i rado ću i ubuduće biti dio ovakvih radionica“, kaže Mevlida za našu internet stranicu.

Gordana Jovanović je je jedna od malinarki iz Skelana, koja se uz to bavi i plasteničkom proizvodnjom i preradom zimnice. Ona smatra da je današnji sastanak sa koleginicama bio veoma koristan i da će joj mnogo pomoći u radu.

„Svaka je informacija korisna na svoj način, jer je, u svakom slučaju, u svakom poslu, potrebno se informisati. Kroz priču sa ljudima dođeš do nečega do čega do sada nisi bio upućen“, govori i Gordana.

zene_preduzetnice_2U organizaciji CARE International su veoma zadovoljni rezultatima rada u protekle tri godine. Predstavnik ove organizacije, Branislav Tanasijević ne krije zadovoljstvo ostvarenim uspjesima.

„Projektom smo zacrtali da ćemo podići nivo proizvodnje na ovom području, da ćemo pokazati i nove modele proizvodnje i prerade i mi smo jako zadovoljni. Prvensteno moram istaći dvije mini hladnjače koje smo napravili, podršku za još četiri-pet hladnjača u njihovom daljnjem proširenju. Ovdje je velika ekspanzija u proizvodnji jagodičastog voća“, govori Tanasijević za UPSMedia.

Uključivanje žena u sve društvene tokove je imperativ za svako civilizovano i demokratsko društvo. Žene preduzetnice sigurno nisu novina na našim prostorima, ali njihova brojnost nije nešto na šta smo mogli biti ponosni, pa su ovakve inicijative uvijek dobro došle.