U Potočarima započeta reeshumacija 65 žrtava

reeshumacija1Danas ju u Memorijalnom centru u Potočarima  započeta reeshumacija posmrtnih ostaka 65 žrtava kako bi se izvršila reasocijacija, odnosno kako bi se novopronađeni ostaci ovih žrtava pridružili ranije ukopanim. Ostaci ubijenih Srebreničana su u poratnim godinama premještani iz primarnih grobnica u sekundarne, pa su se, zbog toga, različiti dijelovi tijela žrtava pronalazili na različitim lokacijama.

„Radi se o ostacima 65 žrtava i mi ćemo ovo raditi do 29. jula, što znači da će biti ukupno izvršena 401 eshumacija radi reasocijacije“, kaže nam Sadik Salimović, istražitelj Instituta za nestale osobe u BiH.

„U Podrinje identifikacionom projektu se nalazi još oko hiljadu slučajeva koje treba reasocirati, odnosno, pridodati naknadno pronađene posmrtne ostatke ovim žrtvama“, dodaje Salimović i naglašava da je ovaj proces veoma važan.

reeshumacija2„Ono što je bitno naglasiti je da se samim ovim činom pripajanja posmrtnih ostataka vidi koliki je obim učinjenog zločina i na koliko su lokacija premještani posmrtni ostaci“, rekao je Salimović.

Ševala Fejzić je još 2003. godine ukopala pronađene ostatke svog muža Nesiba kojima su danas pridodati novopronađeni ostaci. „Ovo je sad pronađeno u nekoj drugoj grobnici, ne sjećam se, prošle godine sam išla kad su me pozvali. Onu grobnicu su premještali i sad je ostatak pronađen u drugoj grobnici“ veoma emotivno je govorila Ševala.

Reeshumacije se nastavljaju i narednih dana.