U Kravici obilježena godišnjica stradanja više od hiljadu Bošnjaka

kravica obiljezavanje 2017Preživjeli Srebreničani i članovi porodica žrtava položili su danas cvijeće i vijence u krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici, mjestu gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile više od hiljadu Bošnjaka.

Posjeta masovnom stratištu Bošnjaka u Kravici upriličena je dva dana nakon što je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari održana komemoracija i obavljen ukop 71 žrtve. Mnogi su veoma emotivno doživjeli ovu posjetu.

„Ovdje mi je brat ubijen, sestra ga je vidjela iz autobusa. Ukopali smo ga prije dvije godine, ali nismo pronašli sve kosti, nema lobanje, nema lijeve ruke, lijeve noge, inače smo dijelove pronašli u dvije masovne grobnice, nismo pokopali još uvijek sve dijelove“, rekla je za UPSMedia Fatima Bektić.

„Ja, majka, koja sam izgubila sve svoje, sada živim potpuno sama, bez ikakvog cilja. Ali nakon toliko godina mi moramo i sad hodati i da neće da se otkriju te grobnice, da se naša djeca pronađu, a zločinci kazne. Vjerujte mi da je bolno svaki dan, svaki trenutak, a posebno 11. juli kad dođe, mi majke ne znamo ni kud udaramo ni šta radimo“, istakla jeobiljezavanje kravica 2017 Mejra Đogaz.

13. jula 1995. godine u Kravici je strijeljan i Mustafa Đilović, brat Kade Hotić, potpredsjednice Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa. Ukopan je u Memorijalnom centru u Potočarima pored brata Ekrema čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Crni Vrh.

„Ovdje je moj brat Mustafa Đilović ubijen, kada mu je odstranjena glava i karlične kosti su mu smrskane, na njegovim kostima nije bilo tragova od metaka, tako da je zgnječen i glava mu odrubljena najvjerovatnije, koju nikada nismo ni našli. Među 1300, i moj brat je završio u ovoj hali“, rekla je Kada Hotić.

„Žrtve nikada ne daju da se ovo zaboravi, a znamo kakva je situacija sa pravosuđem, ali mi ovo ne damo da se zaboravi i ovo je strašno šta se ovdje desilo i naravno da ćemo nastaviti da, dok god smo živi, ovo obilježavamo, zbog naših najmilijih“, izjavila je Nura Begović, iz Udruženja „Majke enklave Srebrenice i Žepa“.

Nakon što su položili cvijeće na jedan od objekata Zadruge i proučili Fatihu, prisutni su se uputili na sljedeće stratište. Oni će obići još i stratišta u Branjevu, Pilici, Orahovcu i Kasabi.