U Bratuncu otvoren 11. sajam „Dani maline“

otvaranje sajma dani maline 2017U Bratuncu je danas otvoren 11. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma „Dani maline 2017“. Svečanom otvaranju je prisustvovao veliki broj građana, poljoprivrednih proizvođača, predstavnika međunarodnih i nevladinih organizacija u BiH, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Sajam su svečano otvorili načelnik opštine Nedeljko Mlađenović i ministar saobraćaja i veza u Vladi RS Neđo Trninić.

„Ovaj sajam je upravo proistekao iz jedne poljoprivredne proizvodnje – proizvodnje maline, gdje smo bili lideri u Republici Srpskoj i širem okruženju. Naš cilj je da to i ostanemo i da tu proizvodnju podignemo na jedan još viši nivo. Trenutno se u našoj opštini malinom bavi oko 1500 domaćinstava, procjenjujemo da će rod biti negdje oko 4.000 tona, a naš cilj je da izađemo na 10.000 tona, što nije nemoguće, jer sada imamo svoj rasadnik, protivgradnu zaštitu na teritoriji cijele opštine, ovih dana počeli su radovi na sistemu za navodnjavanje koji će pokriti cijelu opštinu – bićemo na cijelom regionu jedino mjesto sa zaokruženim sistemom proizvodnje maline“, istakao je danas Nedeljkopomocnik ministra dani maline 2017 Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Organizator Sajma je opština Bratunac uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

„Ovaj sajam postaje tradicionalna manifestacija, drago nam je da se u Bratuncu okupljamo u ovolikom broju. Bratunac je prepoznatljiv po malini i ono što možemo reći jeste da su ti trendovi, kada je malina u pitanju, pozitivni i za RS i za BiH. Na osnovu isplaćenih podsticaja u 2014. godini, u RS je podignuto 4 hektara maline, 2015. 33 hektara, a 2016. godine 76 hektara, to dovoljno govori u kakvoj je ekspanziji ta proizvodnja, a i opština Bratunac je na takvom putu“, izjavio je danas Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Za građane Bratunca „Dani maline“ mnogo znače, jer u vrijeme sajma u ovu opštinu dođe veliki broj turista.

„Ja sam svake godine redovni posjetilac, sve je bolja organizacija i sve više ljudi“, izjavila je Maja Mitrović.

Ove godine proglašeni su najbolji proizvođači u oblasti malinarstva, drvenastog voća i pčelarstva.

pobjednik maline dani maline 2017„Nema tajne za najbolju malinu, samo rad. Malina se ne sprema za mjesec već cijelu godinu, dakle samo rad i rad“, rekao je ovogodišnji najbolji proizvođač maline Andrija Josipović.

Dosadašnji najbolji proizvođač Ivan Stojanović ove godine zauzeo je treće mjesto i osvojio je bronzanu plaketu Opštine Bratunac.

„Ja sam i ove godine zadovoljan svojom proizvodnjom, a ostali proizvođači su se očigledno popravili. Ja sam ove godine osvojio bronzanu plaketu, a nadam se da ću se sljedeće godine opet vratiti na zlatnu, važno je da sam u vrhu ostao“, kroz smijeh nam je prokomentarisao „gubitak“ prvog mjesta Ivan Stojanović, koji je već nekoliko godina u vrhu najboljih proizvođača maline na teritoriji opštine.

Drugo mjesto i srebrnu plaketu osvojio je Dobrisav Nikolić.

U oblasti proizvodnje drvenastog voća zlatnu plaketu Opštine osvojio je Milan Momčilović, drugo mjesto i srebrnu plaketu osvojio je Dejan Todorović i bronzanu plaketu dobio jesajam dani maline 2017 Jovica Nikolić.

U oblasti pčalarstva zlatnu plaketu Opštine dobio je Savo Filipović, srebrnu plaketu Hakija Hodžić, a bronzanu plaketu dobio je Fikret Kurtić.

Ovogodišnja manifestacija „Dani maline 2017“ trajaće dva dana, a pored izložbenog dijela za sve učesnike postoji i edukacijski segment – predavanja iz oblasti poljoprivrede o različitim temama, zatim izbor za najljepši kolač od maline, izložba pasa, etno modna revija…

Na Sajmu ove godine svoje proizvode izlaže više od 60 proizvođača iz Bratunca, regije Birač, cijele BiH, ali i iz zemalja regiona.