U Bratuncu održan centralni parastos za stradale Srbe u Srednjem Podrinju

Parastosom i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih, na bratunačkom groblju održan je parastos za sve stradale Srbe u Srednjem Podrinju u proteklom ratu.

Olga Miletić u ratu je izgubila sina. Nastradao je u Glogovoj. Bio je borac.

„Imao je 28 godina, tek počeo da živi. Kako koja godina sve mi je teže, ja sam sve starija, umjesto da sad imam njegovu djecu, ja nemam ni njega. Teško je, ne daj Bože da iko doživi ovo što sam ja i mnoge druge majke u ovom ratu“, rekla je Olga Miletić.

Mnogobrojni članovi porodica nastradalih i nestalih bili su i danas na vojničkom groblju u Bratuncu.

„Moj muž je bio komandant Trećeg bataljona, nastradao je kada nam je bio najpotrebniji. Djeca su mi ostala mlada bez oca, ja sam morala sama da se brinem o njima. Teško je, baš teško i dan-danas“, izjavila je za UPSMedia Milana Milanović, Parastos Bratunackoja je supruga izgubila 1994. godine.

„U Bjelovcu sam izgubila mnogo rodbine: strica, tetke, rođake, rodice, sve bliži rod. Ne mogu ih nabrojati. Užasno je bilo. Ne mogu opisati. Ni danas ne možeš biti raspoložen, stalno su ti pred očima te strašne slike“, prisjetila se Cvijeta Lazić.

„Izgubio sam sestrića, tek odslužio vojsku, tadašnju JNA, 22 godine imao. Tu u Bratuncu je izgubio život“, izjavio je Toma Savić.

Obilježavanju stradanja Srba u Podrinju prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, izaslanik predsjednika Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić, delegacija Narodne skupštine RS, delegacije Srba u institucijama na nivou BiH, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, kao i načelnici opština u regiji Birač.

„I ove godine ponavljamo da za više od 3.000 stradalih nema kažnjenih, ima samo ignorisanje od strane međunarodnog faktora i nastajanje da se održi jedan stereotip o samo srpskoj krivici. To sve govori da u BiH nema pravde za Srbe, to znači da BiH nije zemlja za Srbe. Mi smo ovdje silom Dejtonskog sporazuma, želimo da ga poštujemo, ali isto tako smo svjesni da je iluzija formarana u liku Bosne i Hercegovine na štetu srpskog naroda“, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik, pritom obećavši i dalju pomoć razvoju regije Birač.

„Još jednom smo sami, još jednom su Srbi sami sa svojim ranama. Još jednom niko iz međunarodne zajednice nije htio da dođe, nije htio da pogne glavu pred nevinim žrtvama, još jednom niko nije htio da nam ponudi saučešće ako već ne može i neće pravdu. Ali nije Republika Srpska sama, sve dok je Srbije i dok Srbiju vodi Aleksandar Vučić Srpska će biti branjena, čuvana, štićena, jer to svako ko živi ovdje zaslužuje“, poručio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

„Važno je da se okupljamo i da izražavamo poštovanje prema svim žrtvama. Isto tako je važno da njegujemo kulturu sjećanja, ono mora da postoji u okviru institucija i u okviru svakog pojedinca. Na osnovu toga možemo da razumijemo prošlost i kuda treba da se krećemo u budućnosti. Zločini su nekažnjeni. To, čini se, postaje matrica kada je riječ o pravdi i istini o stradanju srpskog naroda“, rekla je predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

Osim njih, obilježavanju su prisustvovale delegacije Narodne skupštine, Boračke organizacije i Saveza logoraša Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH,Parastos Bratunac te delegacije opština, opštinskih boračkih i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kao i udruženja veterana iz regije Birač.

Poslije vjerskog obreda, delegacije su položile cvijeće kod Centralnog spomen-krsta u bratunačkom groblju podignutog u čast 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz regije Birač, od kojih je 2.428 nastradalo u Srednjem Podrinju, a ostali na drugim ratištima i dijelovima BiH.

Na gradskom trgu u Bratuncu i sali Doma kulture nakon parastosa prikazan je dokumentarni film „Suza anđela“.