U Bijeloj džamiji u Srebrenici klanjan Bajram-namaz

bajram namaz u srebreniciJutros prije sedam sati, u srebreničkoj Bijeloj džamiji, uz prisustvo velikog broja vjernika, klanjan je Kurban-bajram namaz koji je predvodio Damir ef. Peštalić, čime je u Srebrenici obilježen početak velikih mubarek dana.

 

Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj blagdan posebno je to što se prinosi žrtva – kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram jer muslimani iz cijelog svijeta odlaze u Mekku kako bi obavili jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti – hadždž.

Bijela džamija u Srebrenici i ove godine je bila premala da primi sve vjernike, pa je veliki broj klanjao ispred ulaza. Nakon molitve, uslijedile su međusobne čestitke. Vjernici su izražavali i vjeru u ljubav, dobrotu, ali i bolju budućnost.

„Za mene Bajram znači sve ono najviše očekujem i doživljavam za sve nas, jer je Bajram jedno veselje i ja to od svojih starijih nasleđujem, i tako djecu učim, ali ne samo mi, nego i moje komšije,bijela dzamija u srebrneici bez obzira na vjeru i naciju“, rekao je za UPSMedia Avdo Sandžić.

 „Ovo je jedan od najvećih, najboljih dana za sve Muslimane, u cijelom svijetu, a posebno u Srebrenici nakon svega što se dogodilo, ipak je to jedno otkrovenje i jedan od najljepših dana koji se može desiti nama Muslimanima“, izjavio je Fikret Mujić. 

„Pitate me kako se osjećam, ne mogu vam reći kako je, to se samo može doživiti i osjetiti, ne može se reći riječima“, rekao je Hajrudin Čehajić koji je za Bajram došao u Srebrenicu iz Beča.

Damir efendija Peštalić je iskoristio priliku da podsjeti na značaj Kurban-Bajrama, ali i brige prema bližnjima.

bajram namaz srebrenica„Bajram bi, kao i svi blagdani, trebali da ljudima, vjernicima, pomognu da budu još bolji, da svoje veze poboljšaju, da svoje prijateljske veze poboljšaju, komšijske odnose poprave i trebalo bi da svi tu energiju Bajrama i svih blagdana iskoristimo da nam svima bude bolje. Bajram je praznik kada brinemo o drugima, i tako će biti i ove godine“, nagalsio je Damir ef. Peštalić, srebrenički imam.

Namazu su prisustvovali i prvi ljudi opštine Srebrenica.

„Ovo je prilika da se približimo Bogu, i sama riječ ‘KURBAN’ je približavanje i da bude prilika da pomognemo, Kurban pored vjerskog dijela ima i tu socijalnu kategoriju“, izjavio je Alija Tabaković, predsjednik SO Srebrenica.

Nakon namaza, vjernici su se iz Bijele džamije zaputili svojim domovima, gdje su proslavu nastavili među svojim porodicama i prijateljima.