Tri lica uhvaćena u krivolovu na mladicu

U akciji koju je izvela ribočuvarska služba Sportsko-ribolovačkog društva „Drina“ Bratunac uz asistenciju pripadnika MUP-a Republike Srpske, u ponedeljak oko 23 časa, otkrivena je grupa krivolovaca na lokaciji Živkov vir, u neposrednoj blizini bratunačkog sela Vranjkovina. Ova tročlana grupa uhvaćena je u toku zabranjenog lova na mladicu, najatraktivniju riblju vrstu na našim vodama.

„Ovo je jedna od najatraktivnijih lokacija na teritoriji koju pokriva SRD „Drina“ Bratunac što se tiče mladice i nažalost mi već duže vrijeme imamo probleme baš na ovoj lokaciji. Organizovane grupe dolaze noću i love mladicu koja je jedna od najugroženijih vrsta u našim vodama. Konkretno, u ovom slučaju radi se o tri lica, dva su državljani Srbije i jedno je državljanin Crne Gore. Oni su čak podigli i kamp u blizini rijeke, donijeli tu neke kontejnere, uspjeli su nekako da se priključe i na elektro-mrežu tako da možemo reći da su poprilično organizovani“, rekao je Miroslav Lončarević, ribo-čuvar SRD „Drina“ Bratunac.

Lica koja su uhvaćena u krivolovu su identifikovana i protiv njih je podnijeta prekršajna prijava, medjutim, postoje osnovane sumnje da baš oni organizovano dovode druge krivolovce baš na ovu lokaciju, kažu u SRD „Drina“ Bratunac.

„Postoje ljudi koji od svega ovoga prave ozbiljan biznis. Mladica je veoma cijenjena riba ali nažalost sve je manje ima. Mi ovdje imamo zaista mnogo kapitalnih primjeraka koje nam ovakvi krivolovci odnose i na njoj zaradjuju, uništavajući na taj način riblji fond rijeke Drine. Ova riba je posebno cijenjena zbog veoma kvalitetnog mesa, ali i kao trofej koji se dugo pamti i čuva nakon što se preparira. Prema nekim nezvaničnim informacijama neki od primjeraka iz naših voda su završavali i širom Evrope“, priča Lončarević.

Mladica pripada porodici pastrmki i predstavlja najvećeg predstavnika ovog roda. Uglavnom obitava u dubokim i skrivenim virovima pod obalom, odakle izlazi ujutru i uveče po hranu, kada i predstavlja lak plijen ribolovcima. Ribolov na mladicu uveče je najstrože zabranjen. Medjutim, te zabrane se ne pridržavaju neki koji prave ogromnu štetu koja se ne može nadoknaditi.

„Koliko god da je onih koji čuvaju prirodu, onih iskrenih ljubitelja prirode, nažalost, bar sto puta je više onih koji je uništavaju i pokušavaju ostvariti neku korist“, zaključuje Miroslav Lončarević i najavljuje još žešću borbu ovog ribolovačkog društva protiv ovakvih pojava.

Finansijska korist koju pojedinci ostvaruju uništavajući prirodu je zanemarljiva u odnosu na štetu koju čine prirodi ali i svima onima koji žive u njoj i sa njom, a takodje je zanemarljiva i u odnosu na ono što možemo dobiti od prirode ako je budemo čuvali.